Z vitaminom A nad notranje zajedavce in parazite

Peteršilj in česen pa korenje, kreša, špinača, brokoli, blitva, ohrovt, rdeče paprike, oranžne buče in celo sladki krompir, pravzaprav vsa zelenjava, ki vsebuje vitamin A, ni zdrava samo za ljudi, temveč dobro dene tudi živalim. Ne samo tistim, ki so že po naravi rastlinojede, ampak tudi našim mesojedim hišnim ljubljenčkom, psom in mucam. Vsa ta zelenjava namreč pomaga pri odganjanju parazitov, ki se lahko pojavijo v njihovem črevesju oziroma drugih notranjih organih. Seveda to ne pomeni, da bodo naši hišni ljubljenčki postali vegetarijanci oziroma, da bo zelenjava njihov glavni obrok, dobro pa je, da jim jo pogosto dodajamo v njihove redne mesne obroke. Surovo in v majhnih količinah, kot nekakšno zdravilo. Dvakrat letno pa je dobro, da je takšna zelenjavno očiščevalna kura intenzivnejša in traja nekaj dni. Veterinarji, ki zagovarjajo takšne prehranske terapije, svetujejo pol žličke takšnega naravnega dodatka na vsakih pet kilogramov teže živali.

Česen je že ena tistih rastlin, ki poskrbi za to, da se črevesni zajedavci v črevesju ne počutijo dobro in želijo zapustiti črevesne stene, kjer se sicer radi ugnezdijo. Ker pa ne mačke in ne psi ne bodo sami od sebe jedli česna, jim ga v obliki prahu ali sveže stisnjenega dodamo v enega od rednih obrokov.

Druga takšna rastlina je peteršilj, ki prav tako pomaga odstraniti notranje zajedavce pri živalih. Svež peteršilj drobno sesekljamo, še najbolje pa deluje, če ga hrani dodamo skupaj s korenjem in zelenjavo, ki se ponaša z obilico vitamina A.

Precej uspešno pa se zajedavce odstranjuje tudi s pomočjo bučnih semen. Za takšen pripravek potrebujete sveža, nepražena bučna semena. Lahko uporabite kar tista, ki so vam ostala od kakšne jedilne buče ali pa jih kupite v trgovini z zdravo prehrano. Semena je treba hraniti v tesno zaprtem temnem steklenem kozarcu ali posodi in jih vsakič, ko jih boste dodali obroku za psa, na sveže zmeljete. Četrt čajne žličke bo zadostovalo za psa težkega od 5 do 8 kg, težjim pa boste sorazmerno glede na težo dodali več zmletih bučnih semen. Seveda pa bučna semena niso koristna samo za štirinožce, tudi njihovi lastniki jih lahko uživajo, še posebej, če imajo težave s prostato.

Med precej uspešne odganjalce notranjih zajedavcev sodi tudi kajenska paprika oziroma čili. Prašek pa ni v pomoč samo psom in mucam, temveč lahko z njim pomagamo odstraniti notranje zajedavce tudi pticam in zajčkom. Pes čilija seveda ne sme zaužiti brez hrane. Čili je še posebej uspešen pri odstranjevanju trakulje, količina zaužitega čilija pa je seveda odvisna od teže živali.

Priljubljeno prehransko dopolnilo, ki parazite sicer odganja, jih pa ne uniči, je tudi sok aloje vere. Jedilna žlica soka v obroku na vsakih 10 kg telesne teže psa, za manjše pse in muce pa na 3-4 kg telesne teže, zadostuje čajna žlička alojinega soka. A kot že rečeno, aloji je treba dodati še kakšno naravno sredstvo – česen, peteršilj, korenje ali kaj drugega, kar bo parazite v resnici tudi uničilo.