Z zelišči lahko pomirimo tudi živali

Večino zelišč, ki jih uporabljamo ljudje za to, da zmanjšujemo stres in nervozo, lahko v primerih nemira in nervoze uživajo tudi naši hišni ljubljenčki. Pri živalih je lahko veliko različnih razlogov, da pride do vznemirjanja in drugačnega vedenja. Lahko je za to krivo potovanje, uvedba drugačnega hišnega reda, nov družinski član ali premagovanje slabih navad, intenzivnejše priprave na razstave ali tekmovanja … Razlogi za spremembo vedenja so, tako kot pri ljudeh, različni, odzivi pa podobni – negotovost, obnašanje …

Kamilica je že ena tistih zdravilnih rastlin, ki mora biti v vsakem domu. Še posebej, če so pri hiši tudi domače živali. Kamilica namreč pomirja in vzpodbuja spanje. Pred potovanjem, ki vznemirja našega psa, mu pripravimo kamilični čaj. Če ga noče piti, si lahko pomagamo tudi tako, da katerega od njegovih priboljškov namočimo v kamilični čaj in mu ga ponudimo.

V Evropi manj znana, vendar zelo učinkovita rastlina, ki pomirja živčno napetost pri psih, je tudi virginjska čeladnica oziroma čepica (scutellaria lateriflora), ki je zelo učinkovita tudi pri epileptičnih napadih psov. Severno ameriški Indijanci, ki rastlino uporabljajo že dolga stoletja, z njeno pomočjo zdravijo tudi steklino.

Ena od pri nas bolj znanih rastlin za pomirjanje, ki pomaga tudi psom, je baldrijan. Ta je na razpolago v obliki kapsul in tinkture ter pomaga lajšati pretirano razdražljivost in napetost naših hišnih ljubljenčkov. V veliko pomoč pa je lahko lastnikom psov tudi šentjanževka, ki je prav tako rastlina, ki pomirja in jo pri psu uporabljamo podobno kot ljudeh.

Kamilice pa ne pomagajo samo ljudem in psom, temveč so zelo koristne tudi pri težavah papig, pa naj gre za živce ali prebavo. Še posebej dobro denejo, kadar so razlogi za težave stafilokoki ali glivica kandida. Pomirjevalne lastnosti ima tudi rastlina kava – kava oziroma polinezijski poprovec je bližnji sorodnik črnega popra. Rastlina se uporablja pri zdravljenju strahov, zatira pa tudi kožne glivice. Pri papigah oziroma ptičih se uporablja v primeru, če je živalca hiperaktivna oziroma če si pipa perje. Sicer pa sodita tudi šentjanževka in baldrijan med zelišča, s katerimi lahko pomagamo ptičem, da se pomirijo, prav tako pa je med koristnimi rastlinami zanje tudi pasijonka.

Med živalmi, ki so pogosto pod stresom, še posebej če so tekmovalne, so tudi konji. Tako kot pri psih in ptičih, sta tudi pri konjih najbolj učinkoviti pomirjevalni zelišči kamilica in baldrijan. Še posebej dobro naj bi delovala pred kakšnimi nastopi, ko se mora žival umiriti, brenclji in muhe pa kar naprej letajo okoli njegove glave. Na pomiritev konjev, še posebej, če jih kaj prestraši, dobro vpliva tudi verbena oziroma sporiš pa tudi uživanje hmelja. Pasijonka pa je tista zdravilna rastlina, ki pomaga spremeniti neprimerno vedenje živali in se odlično povezuje z ostalimi zelišči za pomiritev stresa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor