Zdaj je čas – za pravilno pripravo semen

Skoraj vsak vrtičkar se slej kot prej sreča z zavojčkom semena, ki na kakšni polici ali v škatli ležijo že kakšno leto ali več. Vsak si ob tem zastavi vprašanje, ali bodo ta semen še sploh vzklila ali ne? Rok trajanja semen je odvisen od več dejavnikov. Najpomembneje je, za kakšno vrsto rastline gre in način na kakršnega so bila semena shranjena. Za primer: v grobnicah starih Egipčanov so našli semena, ki so bila stara 3000 let in več. Ker so bila shranjena v idealnih pogojih, so bila še vedno kaljiva, res sicer da v majhnem odstotku.

Če želite vašim kupljenim semenom čim bolj podaljšati življenjsko dobo, jih shranjujte v suhem, temnem in hladnem prostoru. Zračna vlažnost naj bo okrog 50 % in temperatura okrog 10 stopinj Celzija. Pod takšnimi pogoji bo življenjska doba semen najdaljša. Če semena vzgojite doma, jih posušite na zraku in shranite v papirnate vrečke ali steklene kozarce, v katere na dno namestite nekaj riževih zrn, ki bodo nase vezala odvečno vlago.

Trajanje kaljivosti semen je seveda odvisno od vrste rastline. Nekatera semena ohranijo kaljivost le preko zime do nove sezone, spet druga vzkalijo tudi nekaj let po nastanku. V vsakem primeru pa se kaljivost semen vsako leto zmanjša. Rok trajanja semen je, vsaj tako kažejo raziskave, odvisen od količine olj, ki jih posamezna semena vsebujejo. Rastline, ki imajo več olj, imajo krajši rok kaljivosti.

Če imamo v naši zakladnici semen stara semena, za katera nismo sigurni, ali bodo še vzklila, naredimo preprost preizkus kaljivosti. Zanj boste potrebovali: postano vodo ali deževnico; čisto bombažno gazo, bombažno vato ali papir, ki se uporablja za čajne ali kavne filtre; 10 semen iste sorte; krožnik, pladenj ali drugo primerno podlago; prozorno plastično folijo, vrečko ali steklo, s katerim boste ustvarili mini toplo gredo; pršilko ter temno blago ali papir.

Postopek preizkusa kaljivosti je res preprost. Gazo ali papir s pomočjo pršilke namočite in jo postavite na podlago, ki ste jo izbrali. Nanjo lepo razporedite semena. Čez vse skupaj ovijte plastično folijo, vrečko ali steklo, da bodo razmere čim bolj ugodne za kalitev. Vse skupaj prekrijte s temnim blagom ali papirjem. Če preverjate kaljivost semen dišavnic, cvetlic, korenčka ali peteršilja, preizkusa ne opravljajte v temi, saj ta semena kalijo na svetlobi. Semena bi morala začeti kaliti že po nekaj dneh, odvisno tudi od vrste rastline. Ves čas preverjajte, ali je gaza oziroma papir dovolj namočen in po potrebi s pomočjo pršilke dodajajte vlago. Če vzklije vsaj 50 % semen, potem so semena še vedno živa in jih lahko posejete. Če je kaljivost semen pod 50 %, se vam takšnih semen ne splača sejati oziroma se nanje ne morete zanesti. Še to, če semena po dveh tednih še vedno niso vzklila, jih raje ne sejte. Če med kaljenjem opazite sluz, črnobo ali sivkasto prevleko je seme okuženo z glivicami in je neuporabno.

Čeprav zime še ni konec, pa se pravi vrtičkarji na novo sezono vrtnih opravil že pripravljajo. Kaj vključujejo dobre priprave?