Zdravilne lastnosti navadnega oreha

Orehovi plodovi vsebujejo veliko nasičenih maščob in imajo visoko energijsko vrednost. Pomagajo pri zniževanju ravni holesterola, zmanjšujejo možnost nastanka žilnih vnetij in so dobri za jetra. Vsebujejo tudi veliko vitamina E, ki pomaga pri preprečevanju raka na prostati in dojkah. Orehov liker oziroma orehovec pomaga pri prebavnih motnjah.

Orehovo olje spada med olja z najvišjim deležem omega-3 maščobnih kislin. Je blagega okusa s prijetno aromo. Zanimivo je dejstvo, da orehovi listi vsebujejo kar od 10 do 30-krat več vitamina C kot limona. Zato so nekoč prav iz orehovih listov pridobivali vitamin C. Sveži listi so med drugim tudi izvrstno sredstvo za preganjanje mrčesa in insektov, kot so bolhe, uši, molji in mravlje.

Preprost orehovec

Dvajset nezrelih plodov narežemo na četrtine in z njimi napolnimo steklenico s širokim vratom. V steklenico nalijemo še žganje, da bo segalo 2 prsta nad plodovi. Steklenico zatesnimo in postavimo na toplo ali sončno mesto za 2 do 4 tedne. Po tem času tekočino precedimo in z njo napolnimo manjše steklenice. Pridobljeno žgano pijačo pijemo po 1 čajno žličko ob prebavnih motnjah.