Katere so najpogostejše in kako pomagajo?

Že kot otroci smo se sprehajali po okoliških travnikih in se v šoli učili imena, značilnosti in lastnosti številnih travniških rastlin. Marsikdo izmed nas jih je tudi z veseljem nabiral in ustvari svoj mali otroški herbarij. A zanimivo, kako hitro pozabimo na otroške zanimivosti ter travnika v naši okolici skoraj več ne opazimo. Napaka – na travniku namreč najdemo veliko zdravilnih rastlin, ki lajšajo marsikatero tegobo.

Najpogostejša in najbolj poznana je zagotovo prava kamilica
Ta blaži krčne bolečine, sprošča vetrove in učinkuje tudi kot nežno pomirjevalo. Blaži vnetja in razkužuje ter s krčenjem prizadete tkivne površine omejuje bolezenski proces. Zelo dobro je uporabna tudi pri celjenju ran, blaženju kožnih vnetij ter lajšanju bolečin in oteklin.
Navadna arnika pri kožnih vnetjih
Navadna arnika pomaga pri prekrvavitvi kože ali sluznice ter tako v obolelem tkivu prepreči krvni zastoj ter v tkivo prinaša hrano. Uporabimo jo lahko tudi pri obkladkih pri kožnih vnetjih npr. ob piku žuželk, oteklinah, zvinih, podplutbah, mišičnih in sklepnih bolečinah ter na splošno celjenju ran. Nikoli pa arnike ne smete zaužiti oralno, vedno jo uporabljamo le na zunanjih površinah kože
Iz cvetov ognjiča lahko pripravimo ustno vodico
Za pomirjanje krčev in vnetja črevesja in želodca ter celo mehurja, ledvic uporabimo cvet ognjiča, saj pospešuje znojenje in izločanje vode. V obliki poparka lahko pomagamo prebavi in pospešujemo izločanje žolča v jetra. Če pa cvetove pripravimo kot ustno vodico, nam bodo pomagali pri celjenju dlesni po puljenju zob.
Navadni rman lahko povzroči travniški dermatitis
Na travniku v naši bližini zagotovo najdemo tudi navadni rman. Zmečkani sveži listi ali poparek rastline se uporablja za zaustavljanje krvavitev in hitrejše celjenje ran. Stik s svežo rastlino pri nekaterih ljudeh povzroči fotoalergijsko reakcijo, ki se kaže kot travniški dermatitis.

VEČ PA V AVGUSTOVSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI!

Na travniku najdemo veliko rastlin, ki lahko rešijo marsikatero tegobo.