Zdravilni učinki špargljev

V ljudski medicini priporočajo uživanje špargljev, ker čistijo kri in pomagajo pri obolelih sečilih, težavah z mehurjem in ledvicami, topili naj bi tudi ledvične kamne.

Uživanje špargljev pomaga organizmu v boju proti raku, krepi stene žil in kapilar, znižuje raven holesterola, še posebej slabega holesterola in pomaga zniževati krvni tlak. Šparglji naj bi izboljševali celo moško spolno moč, bili bi naj namreč celo afrodiziak (kar so vedeli že stari Rimljani, zato so jih cenili kot aristokratsko rastlino).

So eno najboljših pomlajevalnih živil iz narave. Pomagajo proti tegobam kot sta slab vid in težave s spominom. So najboljša zaščita proti prostim radikalom, ki povzročajo starostne procese.

Iz telesa odstranjujejo odvečno vodo in kisline, pomagajo pa tudi pri zaprtju in hujšanju. Zaradi nizke vsebnosti ogljikovih hidratov in maščob so primerni tudi za sladkorne bolnike.

Ker vsebujejo snovi, ki pospešujejo nastajanje vezivnega tkiva, jih zdravniki priporočajo rekonvalescentom po operativnih posegih, saj vzbujajo tek. Zaradi vsebnosti folne kisline jih priporočajo nosečnicam, saj je folna kislina zelo pomembna za pravilen razvoj otroka v maternici.

V zdravilne namene uporabljamo tudi korenino špargljev, saj je le ta kuhana v vinu odlično zdravilo proti zobobolu.

Opozorilo

Špargljem se morajo izogibati ljudje, ki so nagnjeni k ledvičnim kamnom in tisti s povečano vsebnostjo sečne kisline, saj lahko večje količine izzovejo napad putike.

Odrasli zdravi ljudje lahko dnevno uživajo neomejene količine špargljev, priporočena količina kot samostojna jed je 500 – 600 g špargljev na osebo. V kolikor jih pripravimo kot prilogo, jih potrebujemo polovico manj.