Baziliko, origano, peteršilj in koper začnite že februarja uporabljati doma

Naj vas februarsko sivo nebo, nizke temperature in zasneženi vrtovi ne zavedejo. Pomlad je pred vrat! Torej, zdaj je čas, da se odločite, kaj želite pridelati letos. Ko boste pripravili načrt vrta, boste februarja točno vedeli, kaj boste posadili. V tem mesecu je veliko rož, sadja in zelenjave za posejanje in gojenje.

Preden pripravite svoj zeliščni vrt, se pripravite tudi sami. Mnogi med nami se pozimi gibljemo veliko manj kot v toplejših mesecih, želja po iti ven in na delo pa lahko povzroči poškodbe zaradi premalo izkoriščenih mišic. Nežna telesna aktivnost, raztezanje in počasno pridobivanje udobja pri gibih, ki jih uporabljamo na vrtu, kot so upogibanje, počepi in potiskanje, so prav tako pomembni za zdravje našega telesa kot pitje čudovitih zeliščnih čajev, ki jih bomo nabrali pozneje v sezoni. Splošno pravilo je, da semena začnete 4 do 6 tednov pred začetkom sezone sajenja na prostem. Začnite sejati prej, da dobite bolj zrelo rastlino za presajanje. Preverite svoja trdoživa območja za približne čase sajenja in se prepričajte, da je tisto, kar želite posaditi, primerno za vaše podnebje.
Porezane rastline in gredice
Od vseh opravil morda obrezovanje in grabljenje zahtevata največ potrpljenja. Lahko pa so te naloge tudi tiste, ki se jih najbolj veselimo. Te naloge ne želimo izvajati, dokler je na vrtu preveč blatno in temperature niso ustrezno visoke. Če z grabljenjem odlašate, dokler se vreme ne segreje, lahko koristne žuželke, ki so prezimile v rastlinskih steblih in listni zastirki ali njihovih jajcih ali mladičih, ponovno vzniknejo ali se celo izležejo.
Dodajte kompost
Ko so vaše rastline porezane in gredice pograbljene, je čas, da dodate kompost. Ne glede na to, ali uporabljate kupljen ali doma narejen kompost, je obogatitev zemlje s hranili pomembna za vaš zeliščni vrt. Mnogim trajnim zeliščem lahko dodajate »prehrano«. To naredite tako, da na površino zemlje okoli rastlin dodate kompost in ga z roko ali z majhnimi ročnimi grabljami rahlo premešate z zgornjo plastjo zemlje. Ne želite motiti korenin rastlin, ampak preprosto dodajte nekaj več hranil v zemljo, ki jih obdaja. Nekatera zelišča imajo rada bogatejšo, močno kompostirano zemljo; druga so srečna v bolj suhem in manj rodovitnem kraju.
Baziliko, origano, peteršilj in koper začnite že februarja uporabljati doma
Druga zelišča, ki se dobro obnesejo, če jih začnemo uporabljati v zaprtih prostorih, so mete, timijan in žajbelj. Sadike dobro presadimo v posode, ki stojijo na verandi ali terasi. Zelišča lahko presadite tudi neposredno na vrt. Bazilika in peteršilj trpita v hladnem vremenu in ne preneseta temperatur pod lediščem. Številna druga zelišča rastejo kot trajnice v hladnem in toplem podnebju. Druga zelišča, ki jih lahko februarja začnete sejati v zaprtih prostorih, so meta, timijan in žajbelj.

VEČ PA V FEBRUARSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI! SKLENITE NAROČNINO: 080 47 48!