Zelišča iz lastnega vrta

Oblikovanje zeliščnega vrta je prepuščeno vaši domišljiji. Zeliščni vrt mora sicer biti v prvi vrsti oblikovan za uporabne namene, nikakor pa ne smete pozabiti, da je zeliščni vrt tudi izjemen okras vašega vrta, balkona ali prostora ob hiši. Gredice lahko oblikujete čisto svobodno v naravnih ali zaokroženih linijah. Lahko pa se odločite za stroge, geometrijske zasnove, kakršne lahko zasledimo v tradicionalnih samostanskih ali grajskih vrtovih. Zeliščni vrt lahko nastane tudi med tlakovci ali ploščami.

Zelišča nabiramo takrat, ko je vsebnost učinkovin najvišja. Pri rezanju listov jih vzamemo le nekaj, še vedno pustimo dovolj listov ali brstov, da lahko zrastejo novi poganjki. Liste zelišč nabiramo v dopoldanskem času, ko se rastline še ne segrejejo, jutranja rosa pa se že posuši. Plodove in semena nabiramo tik preden dozorijo v jutranjem času.

Drobnjak

Drobnjaka ni težko vzgojiti, najprimernejši čas za saditev pa je med marcem in avgustom. Pozimi ga postavite na toplo in svetlo mesto. Ko ga nabirate, stebelce odrežete kakšen centimeter od dna, saj bo rastlina pognala novega.

Meta

Na odprtem jo lahko posejete od sredine maja, v zaprtem prostoru pa od aprila. Za vzklitje potrebuje svetlobo in toploto, zato seme čisto narahlo potisnite v vlažno zemljo. Odgovarjajo ji posode s podstavkom za vodo, zemljo pa je treba od časa do časa pognojiti. Meto je dobro ves čas obrezovati, da bi pognala nove poganjke. Liste nabiramo takoj, ko izrastejo.

Rožmarin
Pozimi ga prestavite v notranjost, kjer bo 10 stopinj in čim bolj svetlo. Če ga boste pustili zunaj, ga zaščitite pred soncem, predvsem pred koncem zime. Če je dlje časa na soncu, ko zemlja še zmrzuje, se zlahka posuši. Trgamo ga lahko vse leto, njegova aroma pa je najintenzivnejša poleti.

Nekatera zelišča so samotarji:

  • luštrek,
  • sivka.