Katera zunanja opravila se začenjajo z aprilom?

April je mesec, ko se vrtnarji z navdušenjem lotijo spomladanskih opravil na vrtu. Po dolgi zimi se začnejo dnevi daljšati in sonce je vse bolj toplo. V tem času je zemlja pripravljena na sajenje in setev, zato je april popoln mesec za začetek vrtnarskih del.

Pomembno je pripraviti zemljo in se poslužiti gnojenja za optimalno rast rastlin. Poleg tega je potrebno redno zalivanje, da zagotovite zadostno količino vode za rastline. Če opazite kakršne koli težave z rastlinami, hitro sprejmite ustrezne ukrepe, da preprečite širjenje škodljivcev ali bolezni. Obrezovanje je prav tako ključno za vzdrževanje zdravih rastlin. S pravilnim obrezovanjem lahko namreč spodbudimo rast novih poganjkov in oblikujemo rastline, da bolje izkoristimo prostor na vrtu. Če imate sadna drevesa, je pomembno, da jih redno obrezujete, da odstranite mrtve veje in spodbudite rast novih poganjkov.

Priprava tal

Pred sajenjem je treba zemljo pripraviti. April je idealen čas za to, saj se je zemlja že nekoliko ogrela in se lahko začnejo delati. Zemljo je treba očistiti od plevela in izravnati.

Setev in sajenje

April je tudi čas za setev in sajenje rastlin. V ta namen je treba pripraviti sadike, ki se lahko nato presadijo na odprto zemljo. Med rastline, ki jih lahko sadimo v aprilu, spadajo zelenjava, kot so korenje, redkvice, grah, solata, špinača, čebula in krompir

Zalivanje

Ker se temperature zraka povečujejo, se moramo zavedati tudi potrebe po vodi.

Nega rastlin

April je čas, ko rastline začnejo cveteti in rasti. Zato je pomembno, da jih redno pregledujemo in opazujemo. Preverimo, ali so zdrave in ali imajo kakšne škodljivce ali bolezni.

Obrezovanje

April je tudi čas za obrezovanje. Večina rastlin začne rasti in cveteti, zato je pomembno, da jih obrežemo in jih spodbudimo k rasti in oblikovanju. Obrezovanje se izvaja tudi na sadnih drevesih, ki jih je treba osvoboditi od mrtvih vej in spodbuditi rast novih poganjkov.

V začetku meseca aprila sadimo sadike solate, zelja, cvetače, ohrovta, brokolija, nadzemne kolerabice, pora in ostalih zelenjadnic. Ne pozabite tudi na sajenje česna, čebule in krompirja.

Krompir posadimo čim prej, tla pa dobro pognojite s kompostom. Čebula naj gre na gredice čim prej, toda te ne smejo biti preveč pognojene. Zraven njih lahko posejemo korenček. Posejemo tudi blitvo, lansko blitvo, ki je prezimila, pa poberemo do maja, ker bo takrat pognala v cvet. Na prosto presadimo sadike pora in sejemo por za prezimno zalogo.

V aprilu lahko zeliščarji še vedno nabirajo trobentice, vijolice,  korenine arnike, korenino in mlade liste črnega bezga, smrekove vršičke in vršičke rdečega bora, gabezove in borovničeve korenine, lubje divjega kostanja in lipe, mlade liste lipe in netreska, cvetove lapuha in rese, regrat s korenino in cvetovi.

Cvetovi so v aprilu vse bolj številni, med breskvami, narcisami, jegliči, belo mrtvo koprivo, bršljanom, nabiramo liste jegliča in jagode ter korenine baldrijana. V domač zeliščni liker ta mesec dodamo regratove cvetove, cvetove divje češnje, pljučnik, liste trpotca, cvet ognjiča in mlade liste robide.

  • V aprilu so zelo uporabni listi lipe in bukve, ki jih lahko, dokler so mladi, uporabljamo za pripravo solat. Izmed naših dreves ima lipa najokusnejše liste.
  • Za pobiranje hmeljevih storžkov bomo počakali do septembra, zdaj spomladi pa le izkoristimo zdravilne učinke mladih hmeljevih listov.
  • Korenina bodeče neže, ki jo izkopavamo v mesecu aprilu, vsebuje eterično olje, inulin, smolo in čreslovino

Kmalu bo vedno več zunanjih opravil.