Zeliščni čaji za zdravo in lepšo rast rastlin

Obstaja kar lepo število zdravilnih zeli, ki s svojimi učinkovinami ne pomagajo samo ljudem in živalim, temveč so enako učinkovite tudi v odnosu do drugih rastlin. Iz njih si namreč lahko naredimo povsem narave pripravke, ki po eni strani krepijo rastline, da se lahko te same ubranijo pred različnimi težavami poleg tega pa odganjajo tudi različne škodljivce oziroma preprečujejo bolezni. Seveda pa vsaka zdravilna rastlina oziroma pripravek iz nje ni primeren za vsako bolezen oziroma rastlino ali vrtnino, ki ji želimo pomagati. Pri pripravi takšnih naravnih preparatov je pomembno tudi to, da svojih pripravkov ne delamo v kovinskih posodah. Za pripravo za rastline zdravilnih čajev, mrzlih izvlečkov, brozg, prevrelk ali ekstraktov zmeraj uporabljamo plastične, steklene ali lesene posode, svetuje Miša Pušenjak, strokovnjakinja za zelenjadarstvo in okrasne rastline. Tudi voda, ki jo uporabljamo mora biti mehka, če nimamo deževnice, uporabimo postano vodo, če pa je v bližini vašega doma kakšen vodnjak, uporabite vodo iz vodnjaka.

Čaj za rastline naredimo tako kot delamo čaj zase. Narezana sveža ali posušena zelišča prelijemo z vrelo vodo, pokrijemo in pustimo vsaj 20 minut, še bolje pa je, da jo pustimo v posodi, dokler se ne ohladi. Po tem čaj precedimo in z njim poškropimo po listih.

Čaj iz regrata, za 10 l vode vzamemo 200 g zelišča, uporabljamo nerazredčen in je namenjen krepitvi odpornosti rastlin, močnejši rasti pa tudi boljši kakovosti plodov.

Kamilični čaj, za liter vode potrebujemo slabo pest posušenih kamilic, je namenjen predvsem razkuževanju semen, še posebej dobro dene križnicam in stročnicam. Če želimo poskrbeti za to, da bodo semena dobro razkužena, jih je treba vsaj 30 minut namakati v toplem kamiličnem čaju.

V pomoč rastlinam je tudi česnov čaj. Za liter vode potrebujemo 70 g rastlinskih delov česna in strokov. Česen čez noč namočimo v vodi, zjutraj precedimo in to vodo uporabimo proti pepelnati plesni in plesnivkam.

V zdravilne namene oziroma za pomoč rastlinam pri glivičnih boleznih, ušem in muham pa si lahko pomagate tudi s čebulnim čajem. Za liter vode potrebujemo 75 g sesekljane čebule, tudi zelenih delov.

Proti glivicam plesnovkam lahko pomaga tudi ohlajen čaj iz drobnjaka. Z litrom vrele vode prelijemo od 75 do 100 g zeli.

Hrenov čaj, za liter vode potrebujemo 500 g zelenih delov oziroma listov hrena, pa je treba razredčiti 1:1. Z njim zatiramo belo in sivo plesen ter monilijo.

Zdravilne sestavine, ki jih vsebuje žajbelj ne koristijo samo ljudem, temveč tudi rastlinam. Tudi tega uporabljamo nerazredčenega, za liter vode pa potrebujemo pest zeli. Žajbljev čaj pomaga proti padavici sadik in glivičnim boleznim, z njim pa lahko razkužujemo tudi semena.

Pri vratičevem čaju, za liter vode potrebujemo pest zeli, pa bomo dodali še malo soli. Tako pripravljen čaj nam bo v pomoč pri krompirjevi plesni pa tudi proti sesajočim in grizočim žuželkam bo obvaroval naše rastline.

 

Več o tem, kateri čaji pomagajo našim rastlinam, pa preberite v 84. številki revije Narava zdravi.