Zunanja opravila v mesecu marcu

Marec skupaj s toplejšimi dnevi ter daljšimi dnevi prinaša tudi prva spomladanska opravila na vrtu. Še preden pa se lotimo klasičnih opravil, pa je  treba vrt in ostale površine naprej pripraviti na novo sezono vrtičkanja.

V mesecu marcu lahko zastirko, ki na zeliščnem vrtu ni razpadla, odstranimo. Tako se bo zemlja hitreje ogrela. Nato obrežemo vsa olesenela zelišča in odstranimo še odmrle ostanke zelišč. Sledi priprava grede za setev zelišč. Baziliko, majaron, koper in tolščak sejemo pod zaščito oziroma tunelom. Ob primernem vremenu pa na prosto lahko posejemo peteršilj, ognjič, dihnik in krešo. Poleg tega lahko posadimo še nekatera trajna zelišča, kot so melisa, pelin, gabez, origano in luštrek.

Pri zeliščih moramo biti še posebej pozorni pri tem, da jih sadimo v dobro ogreto zemljo, sicer pa je to za različna zelišča različno. Tista zelišča, ki potrebujejo toplo zemljo, lahko sadimo šele po 15. maju. V to skupino spadajo trajne toploljubne rastline (citronka, rožmarin, aloja, limonska trava…) ter tiste, ki smo jih prezimili v rastlinjaku ali v svetlem prostoru v hiši.

Če bomo zeliščni vrt imeli letos prvič, pa lahko mesec marec izkoristimo tudi za dober načrt, ki bo poskrbel za zanimiv zeliščni vrt tekom sezone. Za zeliščni vrt so najprimernejša lahka tla z dobro drenažo. Zelišča rastejo tudi v težji zemlji, vendar je potrebno izboljšati prepustnost tal. Če pa dobrega drenažnega sistema ne moremo zagotoviti, raje naredimo dvignjeno gredo ali pa zelišča posadimo v posode.

Kakšna dela vas čakajo v vinogradu, v sadnem in zelenjavnem vrtu pa v marčevski številki revije NARAVA ZDRAVI! 080 47 48.

Počasi bo treba zavihati rokave.