Ayurveda o očeh

Ajurveda je najstarejša medicinska znanost, ki že od nekdaj prikazuje, kako živeti na zdrav način, glede na specifičen telesni tip vsakega posameznika. Sloni na petih različnih elementih in treh došah. Ta 5000 let stara znanost nam daje podrobno in razumljivo razlago anatomije očes. Okulistika je ena izmed osmih kliničnih specializacij, ki v ospredje postavlja zdravljenje bolezni očes. Oči so namreč najpomembnejši senzorni organ, ki nam omogoča uživanje v barvitem svetu. Že ob misli na majhno iritacijo v očesu nas postane strah. Po načelih ajurvede so oči jedro Pitta doše (njeno vodilo je ogenj) in kakršnekoli težave z očmi kažejo na neuravnoteženost  te doše. V kolikor se nahajate v svojih 40-ih letih, ste že bolj dovzetni za morebitne očesne težave, saj Alochaka Pitta (podzvrst Pitta energije, ki nam pomaga pri vidu) postopoma izgublja svojo moč. Najpogostejši razlog za očesne težave je nezdravo stanje vaših notranjih organov, vključujoč jetra, črevo, itd.

Nekateri pogosti razlogi očesnih težav:

 1. Uživanje neustrezne hrane za posameznikov telesni tip, uživanje preveč napačne hrane in bolezni jeter.
 2. Stres, jeza, tesnoba, alkohol, kajenje, pekoča hrana, onesnaženje, direktno izpostavljanje soncu,… vse od naštetega prav tako pripomore k draženju oči.
 3. Najpogostejši sindrom dandanes je sindrom računalniškega vida, kjer prekomerno gledanje naprav povzroči močne obremenitve. Ob neprekinjenem gledanju v računalnik ali telefon, se lahko pojavi rdečica, srbečica, bolečine ali suhe oči, prav tako lahko pride do težav s koncentracijo. Našteto lahko vodi do poslabšanja vida in kasneje do večjih težav s koncentracijo.

Pomembnost zdravljena oči

Poslabšan vid je v današnjem svetu pogosta težava. Prihaja do kratkovidnosti, daljnovidnosti, vnetosti oči, kot je na primer vnetje očesne veznice, glavkoma, sive mrene, diabetične retinopatije in starostne makularne degeneracije.

Zdravljenje

Pri ajurvedskem zdravljenju se vedno gleda na celotno osebo, nikoli samo na specifičen problem, npr. na oko. To konkretneje pomeni, da vse, kar pripomore k splošnemu ravnovesju doš v našem telesu, prav tako pomaga našim očem. Ajurvedska dieta in pančakarma razstrupljanje sta ključnega pomena za izboljšanje zdravstvenega stanja naših oči. Eden izmed posebnih načinov zdravljenja se imenuje Netra tharpanam.

Splošne rutine za zagotavljanje zdravih oči

 1. Ustrezna dieta gleda na vaš nivo doš.
 2. Vsako jutro obraz poškropite z mrzlo do mlačno vodo (10-15x). Dejanje ponovite nekajkrat na dan.
 3. Tuširajte in kopajte se v topli vodi, za predel glave pa uporabljajte mrzlo vodo.
 4. Daljše gledanje televizije ali na ekrane mobilnih telefonov je eden izmed glavnih razlogov za daljnovidnost. Pri gledanju televizije poskrbite, da ste oddaljeni vsaj 3 m stran od ekrana.
 5. Izogibajte se branju ali delu ob medli svetli in svetli sončni svetlobi.
 6. Eden izmed največjih sovražnikov oči je pomanjkanje spanja.
 7. Poskrbite, da čez dan spijete dovolj vode. Zaprtje ali notranja suhost imata na zdravje oči zelo škodljiv učinek.
 8. Izogibajte se kofeinskim napitkom. Četudi ljudje pijejo kavo, da bi zmanjšali stres, v resnici svoje telo močno dehidrirajo in ustvarjajo toksično stanje. Dolgotrajno pitje kave bo vplivalo na učinkovitost vida.
 9. Zatiranje naravnih človeških potreb ima negativen učinek na oči.
 10. Kako ublažiti posledice utrujenih oči? Pred spanjem je zelo učinkovita masaža nog in podplatov (Pada abhyanga), ker poglobi spanec, izboljša nivo energije naslednji dan, odstrani posledice utrujenosti in obremenitev v nogah, v ravnotežje postavlja Vatto došo, njen najpomembnejši učinek pa je izboljšanje jasnosti vida. Prav tako lahko svoje oči razmigavate ob delu z računalnikom, in sicer mežikajte z očmi 20 sekund v intervalu 20-ih minut. Utrujene oči lahko razbremenite tudi z namakanjem dveh bombažnih vatic v organsko vodo vrtnic in polaganjem na zaprte oči. Počivajte 10 min. Organska vrtnična voda ima hladilni učinek na oči.
 11. Kako doseči razbremenitev pekočih oči in oči, ki se konstantno naprezajo? Ob večeru z ricinusovim oljem masirajte lasišče in podplate (v primeru toplega vremena in Pitta neravnovesja uporabite kokosovo olje.) Uporabite 1 čajno žličko. Olje izvleče toploto iz vaših oči in zagotavlja kakovosten spanec.
 12. Kaj lahko storite v primeru bolečin v očeh, infekciji ali utrujenih očeh? Zmešajte ½ triphala prahu v 2dcl vroče vode. Ko se zmes ohladi na telesno temperature, jo precedite skozi tanko blago. Uporabljajte za čiščenje odprtih oči. Priporočamo, da vsebino prelijete v stekleničko s kapalko.
 13. Za zagotavljanje zdravja oči dobrodejno dene tudi dnevni vnos 1 kapljice ghee masla ali čistega organskega ricinusovega olja pred spanjem. Večina problemov z očmi je posledica neustreznega načina prehranjevanja glede na telesni tip posameznika, prav tako poškodbe oči lahko povzroča hrana, ki je škodljiva delovanju jeter.

dr. Siju Sukumaran

Več o zdravju oči in kako si pomagati pri težavah z njimi na naraven način, preberite v majski številki revije.