Borut Cerkvenič svetuje: Revmatoidni artritis

Že  nekaj mesecev me muči revmatoidni artritis in to v obeh rokah. Bojim se noči, kajti ponoči imam močne bolečine. Na doktorska zdravila sem precej alergična, pa Vas lepo prosim za Vašo pomoč. Z Abrahamom sva se srečala že pred 28 leti, ko niti posumila nisem, kaj me še čaka. Za Vaš nasvet se Vam najlepše zahvaljuje in lepo pozdravlja, Franja

 

Odgovor:

Bršljanova tinktura pri artritisu

V kozarec s širokim grlom narežemo in stolčemo 1/3 bršljanovih listov, prelijemo jih z 80% alkoholom do vrha in dobro pretresemo. Kozarec  zapremo in ga postavimo v senco pri vsaj 25°C in tam naj stoji 3 tedne. Kozarec vmes večkrat dobro pretresemo. Tinkturo precedimo in nalijemo v manjše stekleničke s kapalko. Uporabljamo jo pri artritisu, 3 krat na dan pred vsakim obrokom, 15-20 kapljic na 1 dl vode.

Čaj

Zmešamo sledeča zelišča: 50 g zeli koprive, 30 g  listov gozdnega jagodnjaka in 20 g zeli njivske preslice.

Priprava:

1 čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo in pustimo stati 10 minut, nato ga precedimo. Dnevno popijemo po 3 skodelice takšnega čaja, po vsakem obroku.

Olje za masiranje

Za olje potrebujemo:  25 g svežih, pravkar razcvetenih cvetov šentjanževke, ki jih zmečkamo ali stolčemo, in 25 g arnikinih cvetnih lističev. Oboje damo v kozarec s širokim grlom in preko prelijemo ½ l oljčnega olja. Kozarec dobro zapremo in ga za 6 tednov postavimo na sonce. Po tem času olje precedimo. Boleča mesta masiramo zjutraj in zvečer, tako da olje vtremo v kožo.

Več odgovorov Boruta Cerkveniča na težave bralcev lahko preberete v vseh številkah revije.