Bolezni oči in naravna, domača pomoč

Oko spada med človeku najpomembnejše dele telesa in kot tako si v resnici zasluži najskrbnejšo nego. Ljudje smo pozabili na skrb za oči, nam je od vse te razno razne ihte pomembno, da vidimo. Časa, da bi jih negovali, jim prizanašali, v resnici več nimamo. A žal s tem si jih nevede uničujemo. Prej ali slej jih skvarimo sploh ob kakem napornem psihičnem delu, pri delu, ob katerem moramo biti skoncentrirani.

Jejmo zdravo, domače! S tem si bomo nevede naredili veliko za svoje telo in posledično pomagali svojim očem. Večkrat si naredimo preprosto kopel za oči; je vsakomur dostopna, a ne stane prav nič! V mrzlo vodo potisnemo obraz, se pravi, oči morajo biti potopljene v vodi in potem mežikamo s tem, ko jim kopamo do 5 sekund. Nato dvignemo glavo iz vode za 4 sekunde in ponovimo. Tako kopel naredimo vsaj 5x preko dneva. Preprosta očesna kopel pomaga, da krepimo svoje oči in si jih s tem očistimo. Božja lekarna ima to moč, da poskrbi za prav vsakega izmed nas. Vedeti moramo, da dokler človek ni spoznal umetne svetlobe, je hodil, kot smo vedno dejali »s kurami spat«, to se pravi – kakor se je zvečerilo, je legel k počitku. S tem se je odpočilo telo in v obilni meri tudi njegove oči. Danes ni več v večjih mestih ne dneva ne noči, vse je razsvetljeno, trpi človeški duh in njegove oči.

Pekoče oči
Kaj bi lahko bil in je vzrok težavi? Nošenje kontaktnih leč, dim, prah, smog, predolgo sedenje in gledanje v ekran – vseeno je to tv ali delo z računalnikom. Pri ženi je lahko vzrok težavi hormonska sprememba. Velika nadloga je pelod v zraku, hladno jutro ali nasprotno temu močna vročina ter poleti premočna svetloba. Enako močna snežna svetloba, vse to še kako vpliva na naše oči.
Suhe oči povzroča tudi sladkorna bolezen
Naredimo cenen vlažilec zraka. Kako in s čim? Prevremo smrekove ali borove iglice. V tak prevretek namočimo brisačo, jo ožamemo, da ne kaplja iz nje, in jo obesimo na topel radiator. Že smo si naredili sami sebi veliko. Dobro je imeti pri roki kapljice smetlike. Sedaj se začne rezati trta, sok, ki se cedi iz trsa, zberemo, z njim pa si večkrat preko dneva izpiramo oči. Kako? Tako, da si nakapamo v vsako oko po 5 kapelj tega trsnega soka oziroma trsnih solz, kot jim tudi rečemo – in to vsaj 5x na dan. To je preprost recept in pomoč tako rekoč vsakomur.
Če nam slabijo naše oči
Vzamemo 2 ščepa širokega trpotca, korenino baldrijana, ščep vinske rutice. Ščep mešanice prelijemo z 2,5 dcl kropa in tak čaj pijemo 3x na dan po manjšo skodelico pol ure pred obroki. Z ostankom izpiramo vnete oči ali izpiramo s poparkom kamilice. Pomaga tudi sok rumenih vijolic – tega kapamo v oči.

ŠE VEČ PA SI PREBERITE V AKTUALNI, FEBRUARSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI! Sklenite letno naročnino, se zelo splača: 080 47 48!

Kadar imamo utrujene oči – pomaga že čajna vrečka.