Bolj zdrava različica torte
Nacionalni dan korenčkove torte se praznuje 3. februarja. Korenčkov kolač zelo spominja na hiter kruh, cimet in muškatni orešček pa se več kot odlično podata k naravni sladkosti korenja. Mnogi peki v svoje recepte dodajo tudi oreščke ali rozine.
Specite jo in delite z družino in prijatelji
Korenčkova torta namreč velja za nekoliko bolj zdravo različico, korenje pa je polno vlaknin in beta karotena, ki vzpodbuja zdravje, dober vid in pomaga pri boju proti zdravju škodljivih prostih radikalov. Običajno je takšna torta narejena z manj sladkorja, zdravimi olji in vsebuje zdrave oreščke.
Nekoč korenje kot nadomestek za sladkor
Mnogi zgodovinarji hrane verjamejo, da korenčkova torta izvira iz korenčkovih pudingov, ki so jih jedli Evropejci v srednjem veku, ko so bili sladkor in sladila dragi in so mnogi ljudje korenje uporabljali kot nadomestek za sladkor.
Sestavine:
- 200 g prosene moke
- žlička cimeta
- 3 žlice medu
- 350 g korenčka
- 1 ščepec soli
- 2 dl jabolčnega soka
- 150 g mletih lešnikov
- 5 žlic olja
- 0,75 vrečke pecilnega praška
- 15 ml limoninega soka
Priprava:
- Korenje operemo, ostrgamo in na drobno naribamo. Med razmešamo z jabolčnim sokom in prilijemo olje. Dobro premešamo, dodamo limonin sok, korenček, lešnike, cimet in moko. Vse skupaj potresemo s pecilnim praškom, posolimo in dobro premešamo.
- Pečico segrejmo na 190 °C. Testo damo v namaščen in pomokan manjši model za torte in pečemo v ogreti pečici od 35 do 40 minut. Nato torto vzamemo iz pečice, pokrijemo in pustimo nekaj minut počivati.
- Torto preložimo na pladenj in jo po vrhu premažemo s 1/2 dl jabolčnega soka, nato pa lahko dodamo še mascarpone in posute mandeljne in jo okrasimo s korenčki iz marcipana.