ŠETRAJ (Saturea hortensis)

Gre za močno aromatično rastlino, ki je uporabna pri kuhi in tudi v zdravilstvu. V preteklosti so šetraj uporabljali za pripravo ljubezenskih napitkov. Slavni francoski zeliščar Maurice Mességué je predlagal, da pari namesto ingverja v spalnici hranijo šetraj, saj naj bi pomagal obnoviti zakonsko srečo.
Zaradi močnega okusa se ga v jedi dodaja na začetku kuhanja da se njegov okus malce omili.

Danes je vrtni šetraj najbolj poznan kot začimbna rastlina, katere posušene lističe se uporablja pri začinjanju močne zelenjave, na primer zelja in brstičnega ohrovta, kumar, kuhanih zelenjavnih solat, lepo pa se poda tudi k pečeni teletini in svinjini, zajčjemu mesu, hrenovi omaki, nadevom, kozjemu siru, omakam s paradižnikom, marinadam in ribam. Čeprav ima močan vonj ter oster, pekoč okus, se odlično ujema z gobami.

Diuretik, ki prežene gliste in parazite iz telesa
Šetraj lahko vzgajate doma na vrtu, v lončku na balkonu ali pa ga naberete v naravi. Kot začimbo so ga oboževali stari Rimljani in šetraj dodajali omakam, nadevom in kisu. Najbolje učinkuje kot vodni izvleček, kar pomeni, da mora svojo aromo in učinkovine oddati v vodo. Velja pa za eno najmočnejših dišavnic z antiseptičnim delovanjem in blagodejnim delovanjem na prebavila. Je diuretik, zato ga lahko uporabljamo za čiščenje telesa.
Eterično olje iz šetraja je močan antimikotik. Ogreje telo in ga hkrati pomirja, zato blaži napade astme in kašlja. Z njim zdravijo tudi kandidazo in druge glivične okužbe

“Šetraj vrača moško moč nazaj”
Tako vsaj pravi star pregovor, saj mu v Evropi pripisujejo vlogo afrodiziaka. Povečal naj bi izločanje testosterona in hkrati preprečeval prezgodnji izliv sperme, pri ženskah pa naj bi krepil prekrvavitev maternice, kar pa v zreli nosečnosti ni priporočljivo, saj lahko sproži prezgodnji porod. Zato šetraja nosečnicam ne priporočajo.

Tudi za živali
Šetraj je moč tudi posušiti v temnem in zračnem prostoru, podobno kot druga zelišča. Posušen šetraj je primeren za pripravo čaja. Ta koristi pri želodčnih in črevesnih težavah. Na podeželju so ga dali piti tudi domačim živalim, če so imele prebavne težave. Šetraj je priljubljena paša za čebele; tem koristi tudi drugače, in sicer kot zdravilo pri čebelji griži.

Kis iz šetraja
Pripravimo ga tako, da približno 30 gramov sveže osmukanih lističev nekoliko potolčemo in jih prelijemo z litrom domačega jabolčnega kisa. Kis vsak dan pretresemo in ga po enem tednu precedimo. Hranimo ga dolgo časa v temnem prostoru. Z njim lahko začinite solate iz stročnic, nekaj žlic ga dodamo tudi mesnim marinadam namesto limone ali balzamičnega kisa.

Ste vedeli, da na Domačiji Belajevi z zeliščnim vrtom pri Parku Škocjanske jame ohranjajo tradicijo, ohranjajo kulturno dediščino in pogosto pripravijo PRAZNIK KRAŠKEGA ŠETRAJA?

VEČ PA PREBERITE V FEBRUARSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI! Za sklenitev naročnine pokličite: 080 47 48 ali nam pišite: narocila@naravazdravi.si

Šetraj je bil čislan že v zgodovini. Naj bi prinesel zakonsko srečo!