VIRGINSKI NEPOZEBNIK (Hamamelis virginiana)

Čarodejen ali čudežen? Zakaj ga imenujejo v angleščini »čarovniški lešnik«? Da je virginski nepozebnik ne le okrasna, ampak tudi zdravilna rastlina, nakazujejo že njegova druga imena, kot sta čarodejni oreh in čudežna leska, Hamamelis, virginski krempelj, čudežna leska, čarobni orešek… ena od tradicionalnih zdravilnih rastlin severnoameriških Indijancev. V zgodovini so si z njim pomagali predvsem pri oskrbi ran, izpuščajev, tumorjev in vnetih oči. Njegove izvlečke izkorišča tudi sodobna farmacija.

Je majhno listnato drevo ali grm, ki zraste do 6 m (redko do 10 m) visoko, pogosto z gostim grozdom stebel na dnu. Lubje je svetlo rjavo, gladko, luskasto, notranje lubje rdeče vijolično. Vejice so sprva dlakave, kasneje gladke, svetlo oranžno rjave, označene z občasnimi belimi pikami, na koncu temno ali rdečerjave. Listni brsti so ostri, rahlo ploski, puhasti, svetlo rjavi. Listi so ovalni in široki, poševni pri dnu, ostri ali zaobljeni pri vrhu z valovitim ali plitvim robom in kratkim, močnim pecljem, sredina je bolj ali manj poraščena, debela, s šestimi do sedmimi pari primarnih žil.

Nepogrešljiv v kozmetiki
Virginski nepozebnik najbolj izstopa iz svojega rodu (Hamamelis) po zdravilnosti. Najbolj znana je uporaba v kozmetiki za nego telesa. Izvlečki se pridobivajo iz cele rastline in vsebujejo tanine, polifenole in flavonoide. Zaradi taninov (čreslovine) ima virginijski nepozebnik lastnost, da krči tkivo. Zato se ga uporablja kot dodatek h kremam za nego obraza. Pomaga pri aknah, luskavici, atopijskem dermatitisu, ekcemih in glivicah.

Uporabimo lahko skoraj vse dele rastline; skorjo, listje in mlade poganjke. Iz delov rastline naredimo poparek in ga uživamo kot čaj ali pa ga uporabimo za zunanjo uporabo. Čaj pomaga pri driski, prekomerni menstruaciji, krepi stene ven in zmanjšuje krčne žile.

Virginski nepozebnik uporabljamo notranje in zunanje
Pomembne učinkovine virginskega nepozebnika so čreslovine. Te imajo v posušenih listih več kot 10-odstotni delež. Danes ga uporabljamo za lajšanje številnih kožnih in žilnih težav, saj blaži in preprečuje vnetja. V zdravilne namene so uporabni njegovi listi, lubje in cvetovi. Lahko je sestavina ustnih vodic, kapljic za oči, gelov in mazil. Posušeni listi in lubje so primerni za poparke, iz njih pa pripravljajo tudi prašek, suhe in tekoče izvlečke ter tinkture. L

Za boljšo ustno higieno
Poparek virginskega nepozebnika pripravimo tako, da dva grama posušenih listov prelijemo s skodelico vrele vode in namakamo 10 minut, nato precedimo. Izplaknemo usta, nato pogoltnemo ali uporabimo za grgranje. Ponovimo enkrat ali dvakrat na dan.
V mazilu ga uspešno uporabimo pri vnetju žil, krčnih žilah, hemoroidih. Prevretek iz listov uporabimo za obkladke pri izvinih, manjših ranah, pikih žuželk, za izpiranje vnetega grla in žrela ali pa vnetja v ustni votlini.

VEČ SI PREBERITE V FEBRUARSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI! Info: 080 47 48

Ni le okrasna, temveč je tudi zdravilna rastlina.