Čas je za pomladne zdravilne rastline

Spomladanski čaji ali pomlad na krožniku, kakor vam je ljubše! Zdravilne rastline, pobrane zgodaj spomladi, pomagajo pri različnih zdravstvenih težavah. Ti čaji niso le okusnega, ampak tudi privlačnega videza.

Z njimi bomo telo prečistili strupenih snovi, kopriva in bezeg bosta tudi odvajala vodo iz telesa in odplaknila odvečne snovi, z vijolicami pa bomo prečistili kri.
Čaj iz trobentice si lahko pripravimo kar iz svežih cvetov in tak čaj bo ugodno deloval na jetra, ledvice, sečila in kri. Vsebuje tudi tudi vitamin C, ki je pomemben za dobro počutje in močan imunski sistem, saj odganjajo prehlad in kašelj ter pomirjajo. In tudi trobentice lahko krasijo vaš pomladni krožnik ali kakšno sladico.

Regrat je nepogrešljiv v pomladnem času! Znano je, da polisaharidi v regratu zmanjšujejo obremenitev jeter in podpirajo njihovo sposobnost proizvajanja žolča. Prav tako pomagajo vašim jetrom filtrirati potencialno škodljive kemikalije iz hrane. Regrat je tudi dober vir vitamina C, enega najbolj koristnih vitaminov za imunski sistem. Ni samo dober v solati ali korenine v čaju, lahko ga pripravite na več drugih različnih načinov.

Regratovi ocvrtki
Zberite cvetne glave in jih operite. Nato v testo vmešajte moko, jajce in mleko. Dodajte v ponev z vročim oljem in pecite do rjave barve, tako kot palačinke. Postrezite z medom ali jabolčno omako.

Spomladanski čaj

Potrebujemo: 2,5 dl vrele vode in ščep mešanice zdravilnih rastlin (regratove korenine, marjetice, kopriva, vijolice…)

Priprava: z vrelo vodo prelijemo mešanico in pustimo pokrito stati 20 minut. Nato precedimo in požirkoma pijemo čez dan. Naberite marjetice! Tako cvetje kot listje in naj vam krasijo tudi krožnik – posušene pa uporabite v čajnih mešanicah, kadar vas mučijo želodčne težave ali prehlad in slabokrvnost.

Ste vedeli, da lahko regratove cvetove ocvremo?