24. februar je mednarodni dan neljubiteljev koriandra 🙂

Vsi imamo radi hrano, kajne? Vendar pa imamo vsi živila, ki tega preprosto ne naredijo namesto nas. Na primer, veliko ljudi misli, da je dajanje ananasa na pico kaznivo! Obstajajo ljudje, ki ne marajo jesti morske hrane ali pa ne marajo kaper, ohrovta, zelja, vampov, kašnatih klobas itd. In zdaj imamo še eno skupino, ki ne prenesejo zelišč koriandra. Verjemite nam, več vas je, kot se morda zavedate!

Ne maramo, da nas navdaja negativna energija in odpor do določenih zelišč, da obstajajo tudi mednarodni dnevi, kot je današnji 24. februar: mednarodni dan neljubiteljev koriandra, a včasih potrebujete dan, ko lahko dobro zastokate zaradi nečesa, kajne? No, mednarodni dan “sovražim koriander” vam daje popolno priložnost za to! Da, veliko je ljudi, ki imajo radi koriander. Vendar nekateri ljudje sovražijo male zelene stvari in je lahko zelo nadležno, ko vidijo obrok, ki prihaja v restavraciji in ima zelene liste, posejane po vsem vrhu. Vemo, da nekateri od vas trenutno kimajo z glavo!

Kako se je sploh začelo to “sovraštvo” do koriandra? No, vse se je začelo pred nekaj leti, ko se je na Facebooku v Ameriki pojavila skupina I Hate Coriander (sovražim koriander). Skupina je vključevala kopico podobno mislečih posameznikov, ki so preprosto sovražili zelišče! Pošiljali so sporočila in ustvarjali objave o svoji nenaklonjenosti koriandra in njihovem čistem zadregi nad vsakogar, ki ga je rad jedel. Morda mislite, da je bila to majhna skupina, vendar ne; ima na stotine tisoč članov po vsem svetu, ki preprosto sovražijo koriander!

Če se NE strinjate z njimi, imate prav! Koriander (Coriandrum sativum) je ena najstarejših začimb na svetu: Za mnoge je to zelo okusno zelišče – in ne samo to! Tudi zdravo! Je vsestranski, odličen pri prebavnih težavah in enostaven za vzgojo, zato le poiščite prostor zanj na vrtu ali balkonu.

Tinktura iz listov se uporablja za razstrupljanje od težkih kovin. Koristen je pri nadzoru sladkorja v krvi, zniževanju holesterola, uravnavanju menstrualnega ciklusa, pri nespečnosti. Doječe matere si z njim povečujejo mlečnost. Zdrobljeno seme, zmešano s kurkumo, pa je krasno zdravilo proti aknam.

8 impresivnih zdravstvenih koristi koriandra:

  • lahko pomaga znižati krvni sladkor,
  • bogat je z antioksidanti, ki krepijo imunski sistem,
  • koristi zdravju srca,
  • zaščiti možgane,
  • spodbuja prebavo in zdravje črevesja,
  • bori se proti okužbam,
  • zaščiti vašo kožo,…

Koriander se običajno nahaja v obliki celih posušenih semen in v zmleti obliki. Praženje ali segrevanje semen v suhi ponvi poveča okus, aromo in pikantnost. Zmleto koriandrovo seme pri skladiščenju hitro izgubi okus in je najbolje zmleto sveže. Seme koriandra je začimba za garam masala in indijski curry, ki pogosto uporabljata zmleto sadje v velikodušnih količinah skupaj s kumino, ki deluje kot zgoščevalec v mešanici, imenovani dhania jeera. Pražena semena koriandra, imenovana dhania dal, nekateri jedo kot prigrizek. Uporablja se zlasti v Peruju, Venezueli, Kubi in Mehiki , ki so države tega območja, v katerih gastronomiji je uporaba listov, stebel in korenin tega zelišča bolj uveljavljena. Med jedmi, ki vključujejo koriander, so najbolj opazni mehiški guacamole, riž s piščancem, kubanski črni fižol in kolumbijski hogao.

Naj krasi vaš vrt ali balkon, saj prinaša ogromno koristi.