Ljudska pomoč pri težavah z demenco

Demenca se označuje s trajno izgubo psihičnih in intelektualnih funkcij (sposobnosti), kar je pogojeno z organskimi procesi v velikih možganih. Posledica tega je trajno preslaba prekrvavitev – kalcinacija velikih možganov in kronično propadanje možganskih celic. Za demenco sta značilni zmedenost, izguba orientacije, viden propad vseh vidikov duševnosti.

Naš in vaš priljubljen zeliščar STANKO ZEMLJAK več o tem piše v decembrski številki revije NARAVA ZDRAVI! Kakšna bi bila pomoč stare, ljudske, pastirske medicine?

To se pravi, da gre za počasi napredujočo »neozdravljivo bolezen«. Bolnik z demenco ne more več jasno misliti, ne povezuje več besed, se ne spomni dogodkov pred nedavnim, govor je raztresen, brez neke prave vsebine. V najtežjih primerih ne pozna svojih najbližjih, preganjajo ga neki prividi, vidi reči in ljudi, ki jih dejansko sploh ni v prostoru, obtožuje, da ga nekdo hoče okrasti ali ga celo želite poškodovati. Postaja vedno bolj (paranoičen), oziroma blodnjav. Tudi tu je lahko od bolnika do bolnika razlika. So dementni, ki so popolnoma tihi, vase zaprti, se pravi čisto nasprotje prvega.

Narobe bi bilo razmišljati, da je demenca bolezen samo starejših ljudi
Za to boleznijo zbolevajo tudi mladi! Tovrstna bolezen se lahko razvije nenadoma – sploh po kaki hudi poškodbi glave. Možgane lahko poškoduje ogljikov monoksid, saj uničuje celice. Enako škodljivo je uživanje mamil in alkohola. Pri starih ljudeh je že tako rada prisotna pozabljivost – pa to ni demenca. Ali kot znak alzheimerjeve bolezni pri ljudeh, ki se starajo – to je skoraj normalno, da radi pozabljajo. Sploh kakšne podrobnosti, a se čez čas spomnijo. Nasprotno pa ljudje z demenco popolnoma pozabijo nedavne dogodke, zanje jih enostavno ni. Alzheimerjeva bolezen je pogosti napredujoči vzrok kasnejše demence, enako dedni dejavnik. Res je, ne pri čisto vseh. Športniki, kot je boks in podobnih borilnih veščin, zaradi udarcev v glavo lahko čez leta pripeljejo do globoke demence, oziroma lahko zbolijo za demenco tudi manjše zaporedne možganske kapi, nenehni zvišan pritisk, sladkorna bolezen. Oboje je še kako povezano s kapjo. Kronični alkoholizem, histerija… Vse to počasi pripelje, da pride do popuščanja možganske dejavnosti. Tak vedno bolj pozablja in vedno manj si zapomni dogodke, ki so se zgodili dan prej, medtem ko ima jasno sliko in spomin za dogodke, ki so se mu zgodili daleč nazaj. Ko enkrat popusti tudi spomin za daleč nazaj, bolnik počasi popolnoma otopi, vedno bolj tone v primitivno stopnjo svojega zavedanja, živi še nekako samo po nagonski potrebi, kar pomeni, da samo še je in spi.

Kako si pomagati?
V prvi vrsti je tukaj zdravnik – nevrolog! Šele nato domača pomoč. Alkohol, cigareti, suhomesnati izdelki, konzervirani proizvodi… To v celoti opustiti. Odpovedati se mora fizičnemu naporu, umskemu delu, saj tako delo ni več zanj. Enako vsaka najmanjša skrb – to več ni za takega bolnika. Biti kolikor se da čim več na svežem zraku, se sprehajati. Najbolj godi sprehod ob kaki vodi, tudi ob morju, če je le mogoče. No, sedaj je tako, da tudi živečim ob morju ni demenca nekaj tujega, saj seveda tudi tam zbolevajo za enako težavo, ampak voda, topla klima na dementnega deluje pomirjujoče.

3x na dan naj popije pred in po vsakem večjem obroku 1 dcl čaja naslednjo mešanico:
Ta naj vsebuje (vsakega po 20 gramov):
• lubje vrbe (za prst debelih vej),
• šetraj,
• cvet črnega trna (prunus spinosa) – dobimo ga na rano pomlad,
• repinčeve korenine in
• zelišče rmana.
To se vse med seboj dobro premeša, s tem, da se lubje mora dobro zdrobiti ali čim bolj na drobno zrezati, enako korenine. To nalijemo v 1 liter mrzle vode, pustimo vsaj 2 uri, da se namaka. Nato to kuhamo, naj še vre vsaj 3 minute, nato pokrito odstavimo za 3 ure. Kasneje se vse to precedi.

Ali si, če le imamo, skuhamo čaj ali jemljemo kapljice ginka (ginko biloba)
Čaj ginkovih listov širi ožilje, pospeši prekrvavitev arterij globoko v telesu in izboljša prekrvavitev možganov, kar se kaže pri izboljšanju spomina, saj preprečuje arteriosklerotične spremembe v ožilju in odpravlja nadležno nespečnost.
Če uživamo pripravke iz ginka previdno in pravilno, se ni bati nekih stranskih učinkov. Preveč popitega čaja lahko povzroči rahlo vrtoglavico. Kako uživati? Enako kapljice 3x na dan po 30 kapelj v 1 dcl vode ali čaja – ne več! Tako se uživa 8 mesecev redno in tega ne prekinjamo.

VEČ PA V NOVI, DECEMBRSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI! Naročnina je lahko tudi lepo darilo za vaše najdražje. Pokličite še danes: 080 47 48 ali nam pišite: narocila@naravazdravi.si

Tovrstna bolezen se lahko razvije nenadoma!