Najbolj so znane po svojem odvajalnem učinku

Zelo pogosta je uporaba v kuhinji, saj so odlična začimba pri pripravi pečenk in omak, še najpogosteje brinove jagode uporabljajo za začimbo divjačine. Nabiramo samo zdrave, zrele, temno modre jagode nekje do konca oktobra.

Brinove jagode so plodovi brina, to je grm ali manjše drevo, ki zraste med 30 in 100 cm. Raste v svetlih iglastih gozdovih, na travnatih in skalnatih pobočjih.

Brin je uporaben kot začimba, zdravilo in kot razkuževalno sredstvo

Za brin celo pravijo, da njegovo delovanje seže dlje od antibiotikov. Lupina vsebuje: eterično olje, grenke snovi, invertni sladkor, čreslovine, smole, organske kisline, flavonoide in rudninske snovi,… Brinove jagode vsebujejo tudi veliko biološko aktivnega vitamina C in tudi B ter manjše količine kalcija. Kar pa je velik plus, je to, da njihova olja vsebujejo nenasičene maščobne kisline, ki ohranjajo holesterol v tekoči obliki.

Sestavine v brinju dobro delujejo proti bakterijam v mehurju in sečnih poteh

Spodbujajo razvoj dobrih bakterij v črevesju. Pred sušenjem odstranimo poškodovane, ovenele in porjavele jagode. Sušimo jih na tanko razprostrte v zračne prostoru in v senci. Shranimo jih v zaprtih steklenih kozarcih in, če so pravilno posušene, bodo še dolgo obdržale svojo aromo. Olja v brinovih jagodah povečujejo stopnjo ledvične filtracije, s čimer se poveča pretok urina, kar prispeva k izpiranju bakterij iz mehurja. Jagode povečajo volumen urina in preprečujejo izgubo elektrolitov, kot je kalij.

Za čaj prelijemo čajno žličko brinovih jagod s skodelico kropa in pustimo stati 15 minut Pijemo nesladkanega dve do tri skodelice dnevno. Brin uporabljamo zunanje pri revmatičnih obolenjih v obliki masaž. Iz brinovih jagod kuhajo žganje brinjevec, eterično olje brinovih jagod uporabljajo za aromatiziranje žganih pijač, kot je na primer gin.

BRINOVO OLJE: uporablja se za inhaliranje, uživanje in masiranje. Odpira zamašene dihalne poti, blaži bronhitis in nas varuje pred prehladi. Z njim si uspešno masiramo obolelo hrbtenico in nasploh sklepe. Dojenčkom masiranje s tem oljem odpravlja kolike. Za masiranje ga lahko razredčimo v razmerju 1 : 5 z olivnim oljem. Dobro pa je olje jemati proti glistam in prehladu. Brinove jagode niso primerne za nosečnice in osebe z obolelimi ledvicami.

Tinktura: če plodove namočite v žganju in jo boste uživali po kapljicah, bo pomirilo pokvarjen želodec, bronhialni katar, astmo…

VEČ PA V NOVEMBRSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI! SKLENITE NAROČNINO ŠE DANES: 080 47 48!

Iz njih lahko pripravimo tinkturo, olje, čaj…