MUŠKATNA KADULJA (Salvia sclarea)

Verjetno vam je poznana travniška kadulja, o kateri smo več že pisali v reviji NARAVA ZDRAVI. Muškatna kadulja pa je dvoletna ali kratkotrajna zelnata trajnica iz rodu Salvia. Doma je v severnem sredozemskem bazenu, skupaj z nekaterimi območji v severni Afriki in srednji Aziji. Rastlina ima dolgo zgodovino kot zelišče in se trenutno goji zaradi eteričnega olja.

Destilirano eterično olje se pogosto uporablja v parfumih in kot muškatna aroma za vermute, vina in likerje. Uporablja se tudi v aromaterapiji.

Stari zeliščarji so semena muškatne kadulje priporočali za tujke v očesu

Opisi medicinske uporabe rastline segajo v spise Teofrasta (4. stoletje pr. n. št.), Dioskorida (1. stoletje n. š.) in Plinija Starejšega (1. stoletje n. št.). Semena muškatne kadulje imajo sluzasto ovojnico, zato so nekateri stari zeliščarji priporočali, da se seme položi v oko nekoga, v katerem je tujek, da se lahko prilepi na predmet in ga je enostavno odstraniti. To prakso je omenil Nicholas Culpeper v svoji Complete Herbal (1653), ki je rastlino označil za “bistrooko”. Uporabljali so jo tudi kot sestavino pri proizvodnji vina in piva. Muškatna kadulja se lahko uporablja kot nadomestek za hmelj pri varjenju piva. Listi se uporabljajo tudi kot začimba za vino. Iz muškatne kadulje pridobivamo eterično olje, ki se uporablja v medicinske namene in v kozmetični industriji za mila ter parfume. Uporabljamo jo lahko kot trajnico ali kot zelišče, na grede pa sadimo posamično. Privlačna je zaradi lepih cvetov, ki privabljajo žuželke, prijetnega vonja in velikih listov.

Olje se uporablja tudi razkuževanja zraka v zaprtih prostorih, iz njega se pripravijo inhalacije.

Eterično olje, pridobljeno iz listov in brstov rastline, ima čist, osvežujoč vonj, ki ga lahko uporabite kot balzam za kožo ali nežno vdihavate kot del aromaterapije

Muškatno kaduljo je enostavno gojiti v območjih z visoko temperaturo. Običajno jo gojijo za uporabo kot aromo v čaju. Znan je tudi pod imenoma “jasno oko” in “svetlo oko” zaradi tradicionalne uporabe za zdravljenje zdravja oči. Toda zdaj se preučujejo številne druge koristi za zdravje.

VEČ PA V JANUARSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI! NAROČITE SVOJ IZVOD ŠE DANES: 080 47 48!

Iz nje lahko pripravimo eterično olje, uporablja pa se tudi v kozmetiki.