Divje, slastno, okusno in predvsem – zdravo!

Narava nam ponuja številne rastline, ki so lahko odlična dopolnitev k naši prehrani. Poleg tega pa nabiranje divjih rastlin lahko predstavlja tudi zanimiv in poučen način preživljanja časa v naravi. Vendar pa se moramo pri nabiranju zavedati, da niso vse rastline primerne za uživanje in da je potrebno biti previden pri izbiri ter pripravi hrane.

Uživanje divjih rastlin ima številne koristi za naše zdravje in okolje

Običajno so bolj hranljive in okusnejše od gojenih rastlin, saj imajo bolj naravno okolje za rast in vsebujejo več raznolikih hranilnih snovi. Poleg tega ne vsebujejo pesticidov in drugih kemikalij, ki jih uporabljamo pri gojenju rastlin, zato so bolj zdrave za nas. Njihovo uživanje nam omogoča, da bolje razumemo in cenimo naravno okolje ter ohranjamo kulturno dediščino. Številne divje rastline so bile uporabljene že stoletja za prehrano in zdravljenje, zato je pomembno, da ohranjamo to znanje in ga prenašamo na prihodnje generacije. Nabiranje divjih rastlin je okolju prijazen način pridobivanja hrane, saj ne zahteva veliko energije za transport in predelavo, kar prispeva k zmanjšanju ogljičnega odtisa. Poleg tega lahko spodbudi tudi lokalno gospodarstvo in turizem.

Ne vsepovprek in samo z znanjem

Vendar je pomembno, da pri nabiranju divjih rastlin upoštevamo pravila in smernice za trajnostno nabiranje ter se izogibamo nabiranju ogroženih ali zaščitenih vrst. Prav tako je pomembno, da se pred uživanjem divjih rastlin pozanimamo o njihovih lastnostih in morebitnih stranskih učinkih ter se izogibamo uživanju rastlin, ki niso primerne za uživanje.

Nabiranje divjih rastlin je lahko zabavno in koristno, vendar je pomembno, da upoštevamo nekaj osnovnih smernic za trajnostno nabiranje:

Nabirajmo samo tiste rastline, ki jih poznamo in vemo, da so užitne in primerne za kulinarične namene Pred nabiranjem si preberimo o rastlinah, ki jih želimo nabirati, in se izogibajmo nabiranju rastlin, ki so strupene ali zaščitene. Nabirajmo na čistem in zdravem okolju, stran od cest in onesnaževalcev. Izogibajmo se območij, kjer se uporabljajo pesticidi in herbicidi. Nabirajmo jih tam, kjer so obilne in ne ogrožene ali redke.

Nabirajmo samo tisto količino rastlin, ki jo potrebujemo za uporabo

Izogibajmo se nabiranju preveč rastlin, saj lahko to vpliva na njihovo populacijo in zmanjša njihovo razpoložljivost v prihodnosti. Uporabljamo roko ali škarje, izogibajmo se trganju celih rastlin ali korenin, saj lahko to poškoduje populacijo rastlin.

Najboljše so divje rastline, če jih nabiramo mlade, v začetku njihove rastne sezone, ko jih je veliko zelo okusnih.

Pri pripravi jedi iz divjih rastlin je pomembno, da jih temeljito operemo in kuhamo ali popečemo, saj lahko nekatere rastline vsebujejo strupene snovi, ki se med kuhanjem uničijo. Prav tako je priporočljivo, da začnemo z majhno količino rastline in preverimo, ali naš organizem nanjo dobro reagira.

KATERE DIVJE RASTLINE SE NAJPOGOSTEJE PRIPRAVIMO IN KAKO PA V MAJSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI. Za naročila pokličite: 080 47 48 ali nam pišite: narocila@naravazdravi.si

Najprej v naravo, potem v kuhinjo in na koncu – dober tek!