GLINA, ČUDEŽ NARAVE

Glina je naravna snov, ki jo uporabljajo ljudje že tisočletja zaradi njenih številnih zdravilnih lastnosti. Pridobiva se iz zemlje in je bogata s minerali ter elementi v sledovih, ki so ključni za zdravje telesa. Glede na svoje lastnosti se glina uporablja za lajšanje različnih težav, vključno z gastroenterološkimi, kožnimi in celo psihičnimi težavami.

Egipčani so že pred več kot 5000 leti uporabljali glino za različne namene, vključno z zdravljenjem opeklin, bolečin v sklepih in kožnih težav. V Mezopotamiji, eni najstarejših civilizacij na svetu, so gline uporabljali za zdravljenje ran, opeklin in bolečin v mišicah.

Kitajci so glino uporabljali za zdravljenje prebavnih težav, čiščenje telesa in uravnavanje energije (qi) v telesu. Ajurvedska medicina v Indiji že tisočletja uporablja gline za zdravljenje številnih bolezni, vključno s prebavnimi težavami, kožnimi boleznimi in vnetji. Grki in Rimljani so prav tako uporabljali glino za zdravljenje različnih bolezni, vključno s prebavnimi težavami, kožnimi boleznimi in za lajšanje bolečin.

Uporaba gline

Glino lahko uporabljamo na več načinov, od zunanje aplikacije na koži do zaužitja v obliki glinene vode ali dodatkov. Najpogostejši načini uporabe gline vključujejo:

Zunanja uporaba: glino lahko nanesemo neposredno na kožo v obliki obkladkov, mask ali kopeli. To lahko pomaga pri lajšanju bolečin, vnetij in različnih kožnih težav.

Notranja uporaba: glino lahko zaužijemo v obliki glinene vode ali prehranskih dopolnil. To lahko pomaga pri čiščenju prebavil, razstrupljanju telesa in izboljšanju prebave.

Kopeli in obloge: dodajanje gline v kopel ali uporaba oblog lahko pomaga pri sprostitvi mišic, zmanjšanju bolečin in oteklin ter negi kože.

Kljub napredku moderne medicine se je zanimanje za naravna zdravila, kot je glina, v zadnjih desetletjih znova povečalo, saj ljudje iščejo alternativne in holistične pristope k zdravju in dobremu počutju. Raziskave kažejo, da ima glina resnične zdravilne lastnosti in da lahko pomaga pri lajšanju različnih težav, vendar je pomembno, da se pred uporabo gline posvetujete z zdravnikom, še posebej, če imate kakršne koli zdravstvene težave ali alergijee. Glina je koristna pri različnih stanjih in težavah, med drugim:

Prebavne težave: glina lahko pomaga pri lajšanju prebavnih težav, kot so zaprtje, driska, sindrom razdražljivega črevesja in želodčne težave.

Težave s kožo: glina je učinkovita pri zdravljenju aknaste kože, ekcemov, luskavice, dermatitisa, pikov insektov, opeklin, razjed in drugih kožnih težav.

Kdaj ne uporabljati gline?

Kljub številnim koristim gline, obstajajo tudi primeri, ko jo je treba uporabljati previdno ali jo celo izogniti:

Alergije ali občutljivost na glino: nekateri ljudje so lahko alergični ali občutljivi na glino, zato je pomembno, da opravimo preizkus občutljivosti pred uporabo gline.

Notranja uporaba pri določenih pogojih: zaužitje gline ni primerno za ljudi z določenimi zdravstvenimi stanji, kot so težave s prebavili, ledvicami ali srčnimi boleznimi. Pred zaužitjem gline se vedno posvetujte z zdravnikom.

Članek si v celoti lahko preberete v marčevski številki revije Narava zdravi.