Izvrstna preslična kopel, ki pomaga, ko …

Naturopatinja Erika Brajnik, katere nasvete najdete vsak mesec v reviji Narava zdravi, ob težavah z ledvicami priporoča preslično kopel. Z vami delimo izsek Erikinih nasvetov.

Preslica je prarastlina, plemenita zdravilna rastlina, ki krepi telo predvsem v ledvenem delu. Učinkuje zdravilno, ker krepi ledvice, organ, ki je za naše telo najpomembnejši filter za odpravljanje toksinov iz telesa. Preslica vsebuje ogromno silicija, minerala mladosti, saj dejansko pomlajuje tkiva, kožo in zdravilno vpliva na mehur in ledvice. Izvajanje kopeli iz preslice je za telo pomembno predvsem v zimskem letnem času, saj z njo okrepimo telo za vso zimo. Presličino kopel potrebuje vsak, ki ima mrzle roke in noge, ima nenehno potne roke in noge, neredno ali močno menstruacijo oziroma le-ta izostaja, potrebuje jo tisti, ki ima vneto prostato, mehur, ledvice, bolečine v križu, kolkih ali na vratu in v hrbtenici. Presličina kopel spodbuja znojenje, sama koža pa deluje kot filter, ki skozi znoj izloča toksine iz telesa.

Tako si pripravimo kopel

100 g preslice damo v 3 litre mrzle vode in pustimo stati čez noč. Naslednji dan damo na ogenj in pustimo vreti 30 minut, da se zelišče čisto iztroši in odda vse od sebe. Potem precedimo, rjavo vodo pa damo v kad. Nato dolijemo vročo vodo do prsi. Voda mora biti zelo vroča, in sicer tako zelo, da moramo vstopati počasi, ker peče. Usedemo se v kopel, voda nam seže do prsi, v kopeli pa moramo imeti tudi nadledvično žlezo. V presličini kopeli sedimo 20 minut.