Bela omela ni samo zajedavec

Omela je zimzeleni parazit, ki naseljuje razno drevje, tudi iglavce. Omela ima usnjene zelene liste in bele okrogle plodove. Vsi jo poznamo, kajne? Naš zeliščar Stanko Zemljak pa je v zadnji številki revije Narava zdravi razkril njene naravnost božanske učinke, če nas muči previsok krvni tlak.

V listih se nahaja holin in eterično olje, podobno acetilholinu. Ravno zaradi vsebnosti obeh pripravki iz bele omele znižujejo krvni pritisk in ob enem pospešujejo delovanje srca. Beli plodovi, ki so močno lepljivi, bi ob zaužitju povzročili zastrupitev. Posledica bi bila slabost, bruhanje, krvava driska, močne črevesne kolike (krči), halucinacije in v najslabšem primeru celo zastoj srca. Ravno zaradi vsega omenjenega je opozorilo še kako na mestu.

Čaj iz bele omele

Uporabimo lahko na drobno narezane sveže ali posušene liste bele omele. Slednje je potrebno zmleti v prašni pripravek. Za skodelico čaja sta potrebni največ 2 kavni žlički droge. Obstaja še drug način priprave – najdete ga v junijski številki revije Narava zdravi.