Hrana za krepitev imunskega sistema

V vsaki reviji Narava zdravi posvečamo strani tudi hrani, ki nam v telo pripelje zdravje. Svetuje priznana strokovnjakinja Marija Merljak, ki se je v eni zadnjih številk razpisala o odpornem imunskem sistemu.

Imunski sistem ni posamičen organ v telesu, marveč je sistem. To pomeni, da je splet ali preplet usklajene dejavnosti organov, žlez in imunskih celic, od katerih imajo vsaka svojo nalogo. Delovanje imunskega sistema je, rečeno na kratko, razdeljeno na več faz, ki si po navadi sledijo. Prva faza je prepoznavanje vsiljivcev (bakterij, virusov, gliv) in za pravilno delovanje nujno potrebujemo živila s cinkom, selenom, magnezijem in vitaminom B6. Druga faza je varovanje imunskega sistema. Tu potrebujemo pravilne maščobne kisline ter vitamina C in E ter skvalen (v oljčnem olju). Tretja faza je spopad z vsiljivci. Za boj z njimi so nujne prav vse aminokisline (ne samo esencialne), da telo lahko izdela protitelesa. In zadnja faza je dvig oziroma okrepitev imunskega sistema. Za to fazo potrebujemo dovolj zaščitnih antioksidantov iz vrst barvil v sadju in zelenjavi.

Še posebej bi priporočala dovolj beljakovin živalskega izvora s cinkom (govedina, jagnjetina), dovolj fermentiranih mlečnih proizvodov (jogurt, kislo mleko), obilo česna in drugih čebulnic, jagodičja in rdeče pese (z manganom), korenovk (koleraba, vse vrste korenja). Ne pozabimo niti na naraven vitamin C, ki ga dobimo v sadju in zelenjavi (citrusi, jagodičje, hren, peteršilj ipd.).

Za imunski sistem moramo nenehno skrbeti. Te dni, ko nas ogroža  koronavirus, ne moremo pričakovati, da bomo imunski sistem takoj okrepili. Če do zdaj nismo zanj skrbeli, bomo potrebovali približno tri mesece, da ga zares okrepimo.

S česnovim kisom do zdravja

Potrebujemo: 5 olupljenih česnovih strokov, lovorove liste, 2 pekoči papriki, rdečo sladko papriko in 1 liter jabolčnega kisa.

Priprava: česnove stroke olupimo, na špilo izmenično natikamo česnove stroke, lovorov list, pekočo in rdečo papriko. Prelijemo s kisom in pustimo v pokriti lončeni ali stekleni posodi stati do 3 tedne. Nato uporabimo.