Kako prezimiti čili?

Čili so trajnice, torej rastline lahko preživijo zimo. Zagotoviti jim je potrebno dobre pogoje. Kaj pa so dobri pogoji? Nekateri pravijo, da jih je potrebno postaviti na temno in hladno, drugi ravno nasprotno, na svetlo in toplo. Tretja kombinacija je nekje vmes. V vsakem primeru gre za projekt, ki vam bo krajšal dolge zimske večere. Za vse, ki ste letos vzgojili čilije in bi jih radi prezimili pa nekaj nasvetov:

  • uporabite rastline, ki so že v lončkih

Za prezimovanje čilija uporabite le tiste rastline, ki so tudi čez poletje rastle v lončkih. S presajanjem odraslih rastlin iz vrtne gredice v lonček lahko poškodujete korenine. Če se kljub temu odločite, da boste prezimili tudi rastline iz gredic, jih previdno izkopljite in posadite, vendar bo to v vsakem primeru toliko poškodovalo korenine, da se njihova možnost za preživetje zime precej zmanjša. Torej, namig za prihodnje leto. Vse čilije, ki jih boste sejali na novo, posejte v lonček in jim tako olajšajte prezimovanje prihodnjo zimo.

  • temperatura

Temperature pod lediščem čili ubijejo, tako da morate poskrbeti, da rastline čez zimo ne bodo izpostavljene tako nizkim temperaturam. Prezimovanje čilijev v rastlinjakih ali tunelih ne bo delovalo, kajti pozimi se lahko tudi tam temperature hitro spustijo proti ničli. Po drugi strani pa temperatura ne sme biti previsoka, saj rastline čez zimo potrebujejo le preživetje, ne pa cvetenja in zorenja. Na splošno velja, da je vsako okolje, ki je primerno za ljudi, primerno tudi za čili. Torej, lončke z rastlinami lahko prezimite kar doma, v vaši dnevni sobi.

Še več nasvetov za prezimovanje čilija najdete v oktobrski številki revije Narava zdravi.