Kako se spopasti z utrujenostjo in izčrpanostjo

Zagotovo se je že vsakdo od nas kdaj soočil z utrujenostjo, pobitostjo, izčrpanostjo, neprijetnim telesnim in duševnim stanjem, ki si ga nikakor ne želimo, je pa tu. Smo brez energije, volje do česar koli. Ne glede na to, da vemo, da nas čaka še ogromno obveznosti in dela. Pa bi kar sedeli, gledali v zrak, se morda tudi smilili sami sebi in tako po nepotrebnem izgubljali še tisto malo energije in motivacije, ki je v nas.

Razlogov za takšno stanje je lahko seveda več. Lahko je kriv naš način življenja, ker želimo narediti več kot v resnici zmoremo, tudi manj spimo. In pomanjkanje spanca je tudi lahko eden od razlogov naše utrujenosti. Lahko je razlog tudi v nezdravem prehranjevanju, lahko pa tudi v kakšni od bolezni kot so preveč ali premalo delujoča ščitnica, slabokrvnost, alergije, debelost, gripa, sladkorna bolezen, različne okužbe, bolezni srca in ožilja, rakava obolenja depresija in še bi lahko naštevali.

Tudi različna zelišča so nam lahko v pomoč

Ginseng je že eno tistih zelišč, ki nam bo pomagalo pregnati utrujenost. To zelišče namreč vzpodbuja živčni sistem in pomaga zaščititi telo pred uničevalnim stresom. Je pa res, da čaji s to rastlino niso primerni za ljudi s povišanim krvnim tlakom.

Tudi ginko sodi med rastline, ki znajo pregnati občutek utrujenosti, s tem da izboljšajo pretok krvi v možgane. 15 kapljic izvlečka ginka, ki jih zaužijemo zjutraj, bo poskrbelo, da bomo dan začeli precej bolj živahni kot sicer.

Lahko pa si pripravimo tudi pijačo iz medu, vina in cvetov črnega trna. Dve pesti svežih cvetov črnega trna damo v kozarec s pokrovom, temu dodamo dve žlici medu in liter suhega belega vina. Kozarec zapremo, pretresemo in za teden dni postavimo na toplo mesto. Če se med v tem času povsem ne stopi, kozarec nekajkrat obrnemo in ga pustimo stati še nekaj dni oziroma dokler se med povsem ne stopi. Nato pijačo precedimo in nalijemo v temne stekleničke. Če bomo vsak dan popili kozarček tega pripravka, bo utrujenost in izčrpanost hitro le še slab spomin.

V pomoč nam je lahko tudi lovorovo mleko. Dva lovorova lista damo v pol litra polnomastnega mleka in počasi zavremo. Odstavimo, pokrijemo in počakamo, da se mleko ohladi in šele takrat odstranimo lovor iz mleka. Pri utrujenosti in izčrpanosti popijemo zjutraj in zvečer po kozarec tako pripravljenega mleka.

Energijo lahko dvignemo tudi s pomočjo žajblja. V skodelico vročega mleka damo žlico drobno narezanih svežih žajbljevih listov, vmešamo še žličko medu in to počasi pojemo. Za dvig energije uživamo tako pripravljeno žajbljevo mleko tri tedne, zjutraj in zvečer.

Tudi sirup iz marjetic nam lahko pomaga pri utrujenosti oziroma izčrpanosti. Dve pesti svežih cvetov in listov male marjetice namočimo v pol litra hladne vode in to pustimo, da štiri ure stoji. Nato tekočino precedimo v lonec, z rokami pa jo iztisnemo tudi iz cvetov. V tako dobljeno tekočino vmešamo 0,5 kg sladkorja in sok dveh limon. Odkrito posodo s to zmesjo na majhni toploti počasi segrevamo, dokler se sladkor ne stopi. Še vroč sirup vlijemo v steklenico, jo zapremo in shranimo v temen in hladen prostor. Ko smo utrujeni in izčrpani, večkrat na dan popijemo žličko tako pripravljenega sirupa.

Več nasvetov, kako premagati utrujenost in izčrpanost najdete v 86. številki.