Šest skodelic kalčkov na dan odžene zdravnika stran

V zimskem in zgodnjem spomladanskem času, ko je sveže zelenjave na našem vrtu bolj malo, se lahko odločimo za gojenje in uživanje kalčkov. Kalčki so namreč bogati vir vitaminov in mineralov. Kaljenje poveča aktivnost encimov in zvišuje raven beljakovin, maščob in vitamina B v semenih. Kalčki vsebujejo antioksidante, kot so vitamin C in karotenoidi, ki učinkujejo preventivno pred srčno-žilnimi in rakavimi obolenji.

Študija, ki so jo opravili na univerzi v Pensilvaniji v ZDA, je pokazala, da se v kalčkih skriva kar 500 odstotkov več vitaminov kot v semenih. Potrebam po hranilnih snoveh naj bi zadostovalo šest skodelic kalčkov na dan. Kalčki vsebujejo vse, kar potrebuje naše telo za nemoteno delovanje, zato si lahko pridelamo prvi zelenjavni pridelek v nekaj dneh kar v kuhinji, saj je vzgoja kalčkov enostavna in za vzgojo manjših količin, ki jih uporabljamo doma, niti ne potrebujemo posebne opreme. Vedeti pa moramo, da različno dolgo kalijo in imajo različne okuse.

Kalčki iz steklenega kozarca za vlaganje
Kozarec za vlaganje, v katerem bomo vzgajali kalčke, najprej operemo in posušimo. Pod vodo splaknemo dve jedilni žlici kalčkov in jih stresemo v kozarec, nato vanj nalijemo vodo. Nivo vode v kozarcu naj bo dvakratne debeline plasti semen. Kozarec pokrijemo z redko tkanim kosom blaga ali ostankom starih najlonskih nogavic,, ki jih pritrdimo z gumijastim ali kovinskim obročem ter postavimo v temen prostor s temperaturo od 18 do 23°C. Takšna semena bodo vzklila po dveh do treh dneh.

V vmesnem času jih moramo vsaj dvakrat na dan oprati, saj s tem preprečimo, da bi semena plesnela ali se skisala. Peremo jih tako, da skozi tkanino odlijemo vodo in prilijemo novo, kozarec pa ponovno postavimo nazaj v temen prostor. Ko bodo semena vzkalila, jih prestavimo v svetel prostor. Končno velikost, primerno za uporabo, bodo kalčki dosegli v naslednjih dveh do petih dneh. Primerna velikost kalčkov je odvisna tudi od vrste semena, ki ga nakaljujemo: za kalčke lucerne (alfa alfa) ali soje je to 2-3 cm, za druge, kot je ječmen, leča ali proso pa manj kot centimeter.

Katera semena izbrati?
Kalimo lahko skoraj vsa semena, ki jih sicer posejemo na vrt. Izjema so le semena razhudnikov, torej paradižnika, paprike ter jajčevcev, saj so njihovi kalčki strupeni. Preden si izberemo, katero vrsto semena bomo kalili, moramo vedeti, da različno dolgo kalijo ter imajo različne okuse.

Za vzgojo kalčkov doma ne potrebujemo posebne opreme

  • kalčki gorčice, redkve in vrtne kreše so rahlo pekoči

  • tisti, sladkega komarčka, imajo vonj in okus janeža, lečini okus po orehih in imajo tudi visoko vsebnost beljakovin

  • kalčki sončničnih semen imajo okus po lešnikih

  • med drugimi pa imajo kalčki kitajskega drobnjaka imajo rahel okus po česnu, pšenični pa so sladkastega okusa