Kamilična tinktura

100 g suhih cvetov prave kamilice prelijemo z 900 g dobrega domačega žganja oziroma 200 g svežih cvetov z 800 g žganja, najbolje tropinovca, vodke oziroma konjaka ali belega ruma. Kozarec oziroma steklenico s širokim grlom zapremo in vse skupaj za tri tedne postavimo na polico, na sobno temperaturo. Steklenico ali kozarec vmes večkrat pretresemo, po 21 dneh pa vsebino precedimo in shranimo v temno steklenico. Čez teden dni vsebino ponovno precedimo oziroma prelijemo, da odstranimo usedlino, ki se je nabrala na dnu. Takšno tinkturo po kapljicah, od 20 do 30 kapljic na kozarec vode ali kamiličnega čaja, uživamo za umiritev črevesja, odpravljanje napetosti in pri nespečnosti.

 

Več o pravi kamilici (Matricaria chamomilla L.) preberite v 85. številki revije Narava zdravi.