Poiščimo vitamin D tudi v hrani

Vedno več se govori o vitaminu D. Takoj, ko zaslišite to besedo, se spomnite na sonce, ki je največji in brezplačen vir tega vitamina, toda kaj, ko nekateri dolgo na soncu ne smejo ali ne morejo biti, morda ga v določenem obdobju ni zadosti. Obstaja rešitev tudi v hrani in zdravilnih rastlinah.

Ena izmed glavnih funkcij vitamina D je povečati zmožnost tankega črevesa, da absorbira kalcij in fosfor ter s tem pomaga vzdrževati ustrezno koncentracijo kalcija in fosforja v krvi. Pri pomanjkanju vitamina D se raven kalcija in fosfata tako zniža, da to ogroža zdrav razvoj in rast kosti. Z zadostnim vnosom vitamina D povezujemo tudi preprečevanje nastanka bolezni srca, vseh vrst raka, kapi, nalezljivih bolezni, gripe, tuberkuloze, diabetesa tipa 2, demence, depresije, avtizma, Alzheimerjeve, nespečnosti, mišične šibkosti, bolečin, fibromialgije, osteoartritisa, osteoporoze, hipertenzije in številnih drugih bolezni in motnje v razvoju.

Ni dobro ne preveč ne premalo
Tisti, ki se spopada s pomanjkanjem vitamina D, tega ne bo takoj opazil, saj se le počasi začne manjšati kostna gostota, s tem pa se poveča tveganje za zlome in za nastanek osteoporoze v zrelih letih. Vitamina D pa je lahko tudi preveč in povzroči utrujenost, mišično nemoč, dehidracijo, razdražljivost, zaprtost, bruhanje, zmanjšan apetit, pa tudi kalcifikacijo mehkih tkiv.

Katera hrana vsebuje veliko vitamina D?
Špinača. Če ste ljubitelj listnate zelene zelenjave, potem je špinača ena najboljših zelenjadnic, ki vsebuje vitamin D in kalcij,
pomaranče in banane,
gobe, saj so ena najboljših zelenjav z vitaminom D, ki naravno proizvaja to hranilo, ko so izpostavljene sončni svetlobi,
mastne ribe, kot so tuna, skuša in losos,
• živila, obogatena z vitaminom D, kot so nekateri mlečni izdelki, pomarančni sok, sojino mleko in žita,
goveja jetra,
• sir,
• rumenjaki
• kosmiči…
Čeprav v zeliščih ni vitamina D, lahko njihove liste še vedno uporabimo za še boljši okus hrane, bogate z vitaminom D.

NAPITEK Z NAJVEČJO VSEBNOSTJO VITAMINA D
Začnite dan z zdravim smutijem, ki vsebuje veliko vitamina D, poleg ostalih koristnih hranil. Za večjo skodelico potrebujete:
• sok dveh pomaranč
• sok pol limone
• 1 banano
• 1,5 dcl sojinega mleka
• pest špinače
Vse sestavine zmešajte v mešalniku, da se dobro premešajo in vlijte v kozarec. Po vrhu potresite s cimetom.
VEČ PA SI PREBERITE V APRILSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI! Naročila: 080 47 48 ali narocila@naravazdravi.si

S špinačo bomo tudi zaužili dovolj vitamina D.