Kolmež (Acorus calamus L.)

Že v starih časih so ga čislali kot eno najmočnejših sredstev za spodbudo teka in urejanje prebave, knjige o zdravilnih rastlinah pa ga hvalijo kot čudežno zdravilo. Pri oslabelosti in kakšnih drugih težavah z želodcem, pomanjkanju teka, slabi prebavi, bakterijah, glivicah, težavah z žolčem in slabim spancem je kolmež pokazal svojo zdravilno moč, kljub temu pa je tudi pri tej rastlini potrebna previdnost.

Ob ribnikih in močvirjih
Kolmež je močvirnata trajnica, visoka en meter, najbolje uspeva v plitvi vodi. Iz korenike poženejo sabljasti rdečkasti listi in trirobo steblo, ki ima poleti na vrhu od štiri do dvanajst centimetrov dolg betič z gosto nameščenimi majhnimi zelenimi cvetovi in tulcu podoben list.

Previdno z rabo
Pri driski kolmeža ne uporabljamo. Dobro ga je jemati le takrat, ko ga potrebujemo, in to krajši čas. Izogibajo naj se mu nosečnice in doječe matere ter otroci, mlajši od 12 let. Najbolj varen je ameriški kolmež, ker ne vsebuje strupene snovi, beta-azarona, najbolj nevaren pa indijski, saj omenjene snovi vsebuje zelo veliko.

Ljudska medicina
Za krepitev spomina v ljudski medicini priporočajo kolmežev čaj, saj krepi spomin, v primeru zobobola ali težav z dlesnimi pa se usta s tem pripravkom tudi izpirajo. Nekoč so z zavretkom kolmeževe korenike in pelina umivali glavo in s tem krepili lasišče. Verjeli so, da kolmeževa pijača pomaga pri moški spolni oslabelosti, kopel pa naj bi ugodno vplivala na prekrvavitev mrzlih rok in nog, le-ta naj bi bila odlična še pri ognojkih in rakastih čirih.

Kopel
Za kopel potrebujemo pol kilograma korenik, ki jih zavremo v 5-ih litrih vode, pustimo stati pol ure in dodamo topli vodi. Nato se v tej grenki kopeli kopamo 20 minut. Takšne kopeli pomagajo tudi pri slabi prekrvljenosti nog in rok, saj spravljajo v red krvni obtok ter pri živčnih nespečnostih in tudi pri ženskih bolečinah v trebuhu.

Vino
V liter vina namočimo 20 gramov korenike, ki jo namakamo šest tednov. Nato precedimo. Pijača krepi celotno telo, predvsem pa oslabel želodec.

VEČ V OKTOBRSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI!

Iz njega lahko pripravimo kopel, vino, čaj – a previdno z uporabo!