Marija Merljak o pripravi kože na poletje

Poleti je telo na preizkušnji. Kmalu se izkaže, ali smo dovolj zaščiteni pred škodljivimi vplivi močnih sončnih žarkov, pa tudi ali je naš imunski sistem dovolj dober, da nas lahko obvaruje pred vročinskimi šoki.

Naj bo tako ali drugače, vedno dobimo pomoč iz narave, saj v njej v pravem času zraste prav tisto, kar najbolj potrebujemo.

S soncem si utrjujemo zdravje, vendar sončno sevanje vsebuje mešanico žarkov različnih frekvenc, od katerih so tudi take za kožo in telo nevarne, zato se ne bi smeli nepremišljeno sončiti. Zdravo je postopno privajanje na sonce in sočasno gibanje. Najbolj nespametno je ”praženje na soncu” ob uživanju hladnih in sladkih pijač. Nasprotno: redno pijmo vodo!

Kako lahko ščitimo kožo

Kožo lahko ščitimo z živili, ki vsebujejo antioksidante, flavonoide in karotenoide. Borovnice imajo veliko antioksidativno moč in najboljše razmerje med vsebino in površino kožice. Imajo kar 5 vrst antocianinov, ki preprečujejo škodo na celični ravni in na DNK ter elagično kislino, ki zavira nastanek raka. Imajo ključno vlogo pri zaviranju staranja, blažijo vnetja in spodbujajo nastanek kakovostnega kolagena.

Podobno vlogo ima tudi drugo jagodičje. Z vročino se koža razširi, stanjša in žilice v njej postanejo vidne. Temu pravimo kuperoza. Treba je povečati vnos flavonoidnih snovi, da okrepimo stene žilic. Da bo koža spet gladka, pa uživajmo česen, por in ingver.

ZAJTRK ZA ČVRSTO TELO

Kuhan fižol, čičerika, prosena kaša, rdeča paprika, česen in po želji peteršilj. Zmeljemo, dodamo malo soli, kisle smetane, gorčice in limoninega soka. Namažemo na ovsen kruh. Namaz je bogat s silicijem in je prava “bomba” za čvrsto telo.

Cel članek si lahko preberete v 96. številki revije.