Mravljinci lahko nakazujejo na išias

Ko krčne žile pod obremenitvijo pritisnejo na sam živec, se pojavi mravljičenje. Pomaga, da se razhodite ali spremenite lego spanja. Lahko se z rokami obesite na prečen drog, tako da boste prosto viseli. Nato se nekaj krat zazibajte v polkrožni smeri, da boste razbremenili morebiten ukleščen živec v križnem predelu. Ravno zaradi ukleščenega živca se največkrat pojavi mravljinčenje, ki povzroči širjenje bolečine v eno ali obe nogi. Velik vpliv na gležnje in konice prstov ima tudi vreme. Vlažni in hladni dnevi so kot nalašč za take vrste težav.

V jesenskih dneh si pripravite izvleček divjega kostanja. Zmeljite 40 kostanjev in jih prelijte s 60 ali 90  % alkoholom, odvisno od tega, kaj imate na voljo. Steklenico s pripravkom odložite v temen prostor. Tam naj stoji naslednjih 40 dni. Vendar morate vsebino steklenice vsakodnevno enkrat pretresti, da se moč ploda dobro izloči. Po pretečenem času je izvleček pripravljen za masažo. Dodajte mu še 10 zdrobljenih tablet Aspirina ali 400 miligramov Andola. S tem pripravkom se lahko masirate kadarkoli čez dan. Boleč predel morate predhodno dobro segreti.

Priporočamo, da si občasno naredite masažo, preden zvečer ležete k počitku. Terapijo izvajajte tako dolgo, dokler bolezen ne izzveni. Bolečina bo prenehala, saj pripravek sprošča dele, ki jih masiramo. Take vrste tinktura je dobrodošla tudi pri težavah s hernijo ali kot rečemo po domače, ko nas »useka v križu«.

 

Kopel iz črnega trna

Naberite liste črnega trna (Prunus spinosa). V 5 litrov vode dajte 4 pesti teh listov. V vodi naj vrejo 10 minut in jih zatem dodatnih 20 minut pustite pokrite stati. Pripravek precedite in vlijte v kad. V taki kopeli ostanite vsaj 30 minut. Po pretečenem času se do suhega obrišite in problematičen predel masirajte s šentjanževim oljem. Nato se odpravite v posteljo in se šele zjutraj umijte s toplo vodo. Takrat se masirajte z izvlečkom arnike. Izvleček ne rabi biti iz cvetov, lahko je iz listov.