Na jetra mi greš!

Tudi Erika Brajnik, naturopatinja, v marčevski številki piše o temi meseca, kako poskrbeti za zdrava jetra.

“Jetra so organ jeze, ko so le-ta v deficitu. Jetra so za naš organizem zelo pomemben organ, so drugi najpomembnejši filter našega telesa. Prvi najpomembnejši filter so ledvice, drugi pa jetra.”

V članku boste prebrali, kako se deficit jeter kaže: “Težave, ki se pojavijo na telesu, ko so jetra v deficitu, so: prhljaj, mastni lasje, temne lise po telesu, srbečica, bolečine v križu, bolečine v vratu, nespečnost, nočno znojenje, smrdeči znoj, nemirne noge, drevenenje rok, menski oblivi, vzkipljivost, nepotrpežljivost, razdražljivost, nervoza, jeza, pekoče oči, solzne oči, oči občutljive na svetlobo, jutranja utrujenost, oseba težko zjutraj vstane, počuti se povoženo.”

Poleg stopenj razstrupljanja piše tudi o kopeli z njivsko preslico, ki nam pri deficitu jeter pomaga ter o čajih in Bachovih esencah. Ponuja pa nam tudi jedilnik, ki bi se ga morali držati.

Primer jedilnika ob jetrnem deficitu:

Zajtrk do 9. ure

2x kivi

2x jajce in olive

Malica dopoldan

Jabolka

Kosilo med 11.30 in 13.30 uro

Enolončnica (koromač, korenje, zelena, brokoli, blitva, leča)

Ajdova kaša in meso ali riba ali zelenjava

Radič in fižol

Malica popoldan med 15. in 17. uro

Radič in leča

Večerja med 18.00 in 19.30 uro

Enolončnica od kosila

Več o naturopatskih rešitvah pri težavah z jetri preberite v marčevski številki revije.