Na jetra mi greš!
Tudi Erika Brajnik, naturopatinja, v marčevski številki piše o temi meseca, kako poskrbeti za zdrava jetra.
“Jetra so organ jeze, ko so le-ta v deficitu. Jetra so za naš organizem zelo pomemben organ, so drugi najpomembnejši filter našega telesa. Prvi najpomembnejši filter so ledvice, drugi pa jetra.”
V članku boste prebrali, kako se deficit jeter kaže: “Težave, ki se pojavijo na telesu, ko so jetra v deficitu, so: prhljaj, mastni lasje, temne lise po telesu, srbečica, bolečine v križu, bolečine v vratu, nespečnost, nočno znojenje, smrdeči znoj, nemirne noge, drevenenje rok, menski oblivi, vzkipljivost, nepotrpežljivost, razdražljivost, nervoza, jeza, pekoče oči, solzne oči, oči občutljive na svetlobo, jutranja utrujenost, oseba težko zjutraj vstane, počuti se povoženo.”
Poleg stopenj razstrupljanja piše tudi o kopeli z njivsko preslico, ki nam pri deficitu jeter pomaga ter o čajih in Bachovih esencah. Ponuja pa nam tudi jedilnik, ki bi se ga morali držati.
Primer jedilnika ob jetrnem deficitu:
Zajtrk do 9. ure
2x kivi
2x jajce in olive
Malica dopoldan
Jabolka
Kosilo med 11.30 in 13.30 uro
Enolončnica (koromač, korenje, zelena, brokoli, blitva, leča)
Ajdova kaša in meso ali riba ali zelenjava
Radič in fižol
Malica popoldan med 15. in 17. uro
Radič in leča
Večerja med 18.00 in 19.30 uro
Enolončnica od kosila