Nasveti naturopatinje Erike Brajnik

Kronično obstruktivni bronhitis je bolezen kroničnega vnetja in obolenja bronhijev in pljuč, ki povzroča dihalno stisko. Navadno je bolezen kronična, čigar poškodbe so trajnostne, zato težko ozdravljiva, lahko pa z naravnimi tehnikami lajšamo simptome kroničnega bolezenskega stanja do skorajšnje remisije simptomov.
Pljuča so zelo pomemben organ. Ko prejmemo diagnozo KOPB, lahko samo lajšamo težave z omenjenimi ukrepi. Zagotovo bomo lajšali težave omenjene bolezni skupaj z zdravili. So pa omenjeni naturopatski ukrepi ključni za preventivo, za odpravljanje bronhitisa, astme, pljučnice, kašlja in prehlada.
Kronično obstruktivni bronhitis se navadno razvije iz dolgotrajnega kroničnega bronhitisa, pljučnice, ki navadno imajo svoj nastanek zaradi kajenja ali pasivnega kajenja, zaradi dednih faktorjev ali onesnaževanja okolja in pristnosti ter nasičenosti težkih kovin v bližnjem okolju. Takšna oseba veliko kašlja, težko diha, je hitro zadihana, ne mora izvajati normalne telesne aktivnosti.
10 Naturopatskih pravil pri vzpostavljanju ravnovesja v telesu ob težavah s pljuči:
1) VODA
Pijte veliko vode, vsaj 2 litra tekočine na dan, tako bodo stene pljuč ostajale bolj vlažne, elastične in prožne.
2) VOLNA
Na sebi imejte oblečeno vedno volneno spodnjo majico, tudi za spanje! Volna ima v sebi zdravilno moč, pomaga telesu uravnavati termo regulacijo, kajti predel pljuč, zadaj med lopaticami, je pri bolnih posameznikih mrzel in poten.
3) SAMOOPAZOVANJE
4) KURJA JUHA
5) ŽELODEC
Kdor ima obolena pljuča, mora paziti da ohranja zdrav želodec, kajti zadebeljene stene želodca, refluks, gastrtis ter ostala obolenja želodca bodo stene dražila in šibila stene požiralnika in bodo patogeni mikroorganizmi lažje prišli do pljuč.
6) INHALACIJE
Inhalirajmo tako, da uporabimo široko kozico vrele vode, vanjo dajmo sol, ki skupaj z jodom poveča produkcijo sluzi v pljučih, da se prečistijo. NE UPORABLJAJMO ETERIČNIH OLJ!
7) MOXA
Moxa je zeliščna paličica, ki jo prižgemo, kože se ne dotikamo, ko krepimo pljuča. Grejemo predel med lopaticami 20 minut. Oddaljeni smo 2 cm od kože.
8) INGVER
Surova korenika ingverja razkuži usta in požiralnik, je naravni antibiotik, deluje protivnetno na telo, zato blaži kronično vnetje pljuč.
9) VAJE
Redna telesna aktivnost vpliva za 40 % na naše zdravje, tudi kronični bolniki morajo skrbeti za vsakodnevno telesno aktivnost, lahko tudi samo 10 minut na dan, pomembno, da je redna, najbolje zjutraj na tešče.
10) ŽIVILA, KI SLUZIJO
Po tradicionalni kitajski medicini živila, ki v telesu povzročajo zasluzenost, so: banana, krompir, mlečni izdelki in oves. In teh se izogibamo.

Recept za kurjo juho
• 2 velika kosa organskih kokošjih prsi
• 3 skodelice organske kokošje zaloge ali kostne juhe
• 1 por
• 1 velik korenček
• 1 steblo zelene
• 1 žlička naribanega svežega ingverja
• 1 žlica olivnega olja
• česen
• svež peteršilj, stebla drobno sesekljamo na zalogo in liste sesekljamo, da dodamo na koncu kuhanja
• 1 limona
• sol in poper po okusu

ŠE VEČ PA V NOVEMBRSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI! Naročila: 080 47 48

Potrebujemo živila, ki topijo sluz v telesu. Med drugim je to lipa.