Obogatena voda za zalivanje vrta

Ko pripravljamo hrano, se v bistvu sploh ne zavedamo, da se med kuhanjem iz nje izluži veliko hranilnih snovi in zato ta tekočina običajno konča v odtoku. Pa čeprav bi jo lahko koristno uporabili za zalivanje vrta oziroma posameznih vrtnin, ki bi nam bile za to še kako hvaležne.

Vode od trdo kuhanih jajc, v kateri je veliko kalcija, se bodo še posebej razveselile rastline iz družine razhudnikov kot so paradižnik, krompir, paprika, jajčevci, buče …

Če kuhamo špinačo, lahko vodo v kateri se je kuhala, seveda po tem, ko smo jo ohladili, uporabimo pri rastlinah, ki potrebujejo železo. V takšni vodi pa je seveda tudi veliko kalija.

Voda od testenin podobno kot od krompirja spodbuja izločanje hranilnih snovni iz zemlje, kar je za rastline še kako pomembno. To pomeni, da je škrob celo bolj zdrav oziroma potreben rastlinam kot nam.

Če bomo uporabili vodo od kuhanje za zalivanje naših vrtnin, pa je nikakor ne smemo soliti. Sol namreč rastlinam škodi in če bi jih zalili s soljeno vodo, bi jim naredili več škode kot koristi. Ne glede na zanje pomembne hranilne snovi, ki se skrivajo v takšni vodi.

Iz 62. številke.