Jabolčni kis

Potrebujemo:

  • 5 kg očiščenih jabolk
  • 10 l vode
  • 2,5 bio limone
  • 0,5 kg sladkorja

Za pripravo jabolčnega kisa potrebujemo pet kilogramov očiščenih in na krhlje narezanih jabolk, 10 litrov vode, dve in pol bio limone in pol kilograma sladkorja. Narezana jabolka damo v večjo posodo, dolijemo vodo, dodamo sladkor in narezane limone. Posodo pokrijemo s platneno krpo in vse skupaj pustimo, da štiri tedne stoji na temperaturi 25 stopinj Celzija. Po štirih tednih jabolka iztisnemo in dobljeno tekočino precedimo. Nalijemo jo v steklenice, kjer jo pustimo še dva tedna, da se tekočina umiri, nato pa začnemo kis uporabljati.

Jabolčni kis ima podobne lastnosti kot jabolka in pomaga pri prebavi, previsokem krvnem pritisku, pri povišanem holesterolu, boleznih srca in ožilja, podaljšuje vitalnost, pomaga pri hujšanju, uporablja pa se tudi zunanje pri številnih kožnih težavah kot so starostne in sončne pege, razni madeži, utrujena koža …

 

Več o jablani in jabolkih preberite v 88. številki revije.

88. številka