Oljka – drevo, ki sodi med sadne vrste z najdaljšo življenjsko dobo. V predklasični Grčiji so bile glavni kmetijski proizvod, Rimljani so jih spletene v vence obesili zmagovalcem vojskovodjem okrog vratu, ko so se vrnili z osvajalskih pohodov. Danes so pomemben del farmacije in kozmetike.

Oljka je proti suši odporna vrsta, ki ima lahko izredno dolgo življenjsko dobo. Raste lahko v revni, kamniti prsti, kjer bi bilo težko pridelovati druge kulture, omejujejo pa jo samo pozeba, visoke temperature in v manjši meri rodovitnost prsti. To zimzeleno drevo doseže višino od 8 do 10 metrov, medtem ko na položajih zaščitenih od vetra lahko zraste še višje. Samonikla oljka doseže od 4 do 5 metrov visoko, veje so bodičaste, listi trdi in usnjati. Če med cvetenjem piha močna burja, to za pridelek nikakor ni dobro. Iz cvetov se razvije koščičast plod, ki je sestavljen iz kožice, koščice in semena. Meso sestavlja kar 70 % ploda, v njem pa najdemo približno 12–25 % olja in kar 69–75 % vode ter 4–6 % ogljikovih hidratov.

OLJČNI LISTI POLNI ANTIOKSIDANTOV

Zdi se, da še vedno premalo vemo o tem, kako pomembni za naše zdravje so oljčni listi. Pravijo, da naj bi učinkovine v njih bile celo bolj zdrave kot najboljše hladno stiskano oljčno olje. Vsebujejo namreč izjemno veliko število antioksidantov, ki zavirajo nastanek raka, artritisa, upočasnjujejo proces staranja, krepijo imunski sistem, blažijo ali odpravijo ušesne in urinarne infekcije, pomagajo tudi pri okužbah s herpesom in z bradavicami.
Najbolj pogost način uporabe je v obliki čaja, lahko pa oljčne liste uporabimo v tinkturi.

ČAJ IZ LISTOV OLJKE

  • 8-10 žlici suhih ali svežih oljčnih listov
  • 1l vode
    Suhe oljčne liste zdrobimo, čajno žličko zelišč prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 10 minut. Čaj potem precedimo in pijemo do 3 skodelice dnevno

POLETNA SOLATA S KUSKUSOM IN OLIVAMI

  • 2 skodelici kuskusa
  • 250 g polnjenih oliv
  • 3 mlade čebule
  • 4 žlice olivnega olja
  • 1 limona
  • Pol žličke soli

Kuskus stresemo v vrelo, soljeno vodo. Ko je kuhan, skledo pokrijemo in pustimo stati približno 10 minut, da kuskus vase posrka vso tekočino. Vso zelenjavo očistimo, dodamo polnjene olive iz kozarca in jih narežemo na kolobarje. Primerno začinimo z limono in posolimo. Solato za 15 minut postavimo v hladilnik, da se ohladi, nato jo ponudimo.

Uporabni so tako listi kot plodovi