Pot do zdrave ravni holesterola

Holesterol je sestavina lipoproteinov in žolča. Je mastna molekula, ki jo naše telo potrebuje, saj bi nam, brez zdravega holesterola, hitro odpovedali možgani. Predvsem za moške je holesterol izjemnega pomena, saj ga potrebujemo pri nastajanju moških spolnih hormonov.

Prevelik vnos živalskih maščob, preveč mesa, sploh rdečega mesa in suhomesnatih proizvodov, jajčni rumenjaki – to je hrana, ki nam škodi in sodi v sam vrh povzročiteljev arterioskleroze. Krivec za zvišan holesterol je dedni dejavnik, če pa sami še dodatno stopnjujemo nezdravo življenje, se premalo gibamo, nas skupek okoliščin pelje do resnih zdravstvenih težav. Ko nam zdravnik pove, da imamo povišan holesterol, je skrajni čas, da začnemo paziti pri prehrani: jesti moramo več sadja, zelenjave, namesto živalske masti uživamo rastlinske maščobe, pa še to v malih količinah, prav tako zmanjšamo tudi vnos beljakovin. Redno se začnemo gibati, pri čemer lahko izberemo zmeren tek ali hojo, najpomembneje je, da se spotimo in tako kurimo maščobo. Priporočamo, da  vsako jutro spijete kozarec vode, v katerega dodamo 2 jedilni žlici jabolčnega domačega kisa in 1 žlico domačega medu.

Naredimo si lahko tudi neke vrste smuti, za katerega potrebujemo list oz. 100 g aloje vere. List po robovih obrežemo in umijemo, ga ne belimo, samo drobno zrežemo z zunanjo lupino vred in damo v mikser, dodamo 2,5 dcl jabolčnega, ananasovega ali pomarančnega soka in sok ene limone. Tak napitek spijemo pred zajtrkom, lahko pa nanj gledamo kot na samostojni prvi obrok v dnevu.  Priporočamo, da napitek uživate najmanj 2 meseca, vsako jutro. Čez dan redno uživajte orehe in lešnike.

Cimet in holesterol

Nekaj časa redno, vsak dan, pojemo 2 kavni žlički cimeta v prahu, ki ga poplaknemo z vodo ali čajem.