S hrano nad sončne opekline

Marija Merljak v junijski številki revije svetuje, kako se prehranjevati, da zaščitimo kožo pred močnim poletnim soncem. Kot pravi, se koža prehranjuje od znotraj navzven in se prav tako tudi ščiti. Napisala je tudi, kako si s hrano omilimo poletne težave kot so piki komarjev, vnete oči in sončne opekline, kar si lahko preberete tukaj.

Sončne opekline:
Poleti nas pogosto lahko presenetijo sončne opekline. Prva pomoč so tri limone, ki jih stisnemo v pol litra vode. S to “limonado” premažemo kožo in pustimo, da se osuši; seveda se še prej brž skrijemo v senco. Limonin sok hladi, razkuži in spodbuja naravno regeneracijo povrhnjice. Ko se osuši, naredimo zdravilno oblogo iz 250 dag skute, dveh jedilnih žlic medu in soka ene limone. Nanesemo na kožo in po 15 minutah speremo. Šele zdaj namažemo kožo z dobrim zaščitnim oljem.

Pri večjih opeklinah na kožo naribamo več plasti korenčka. Ta hladi, zdravi kožo in prepreči mehurje. Pri alergijah na sonce se premažimo z navadnim jogurtom.

Več nasvetov Marije Merljak o zaščiti pred soncem preberite v 107. številki revije.