Sirup za notranje čiščenje kalciniranih žil

V avgustovski številki lahko najdete precej nasvetov za bolj zdrave žile. V rubriki Da nas ne bi presenetilo vam ponujamo tudi nekaj receptov za čiščenje žil Stanka Zemljaka, ki jih je povedal v oddaji Narava zdravi pred poletjem.

Tukaj pa vam ponujamo recept za sirup, ki od znotraj očisti kalcinirane žile.

»Ta sirup očisti notranjo stran žil, razkroji naloženo maščobo in pospeši krvni obtok,« pravi Stanko. »Je pa res, da se to ne zgodi čez noč. Moramo biti vztrajni in si vzeti nekaj časa tudi zase. Za tak sirup vzamemo 10 glavic srednje velikega domačega česna. Med dlanmi glavice očistimo lupine in ga potolčemo z lesenim kladivom. Damo ga v tri litrski lonec ter mu dodamo 1,5 kg olupljenih in na kolobarčke narezanih limon. Na to nalijemo 2 l prekuhane in ohlajene vode ter dodamo pest čisto na drobno narezanih korenin pekoče koprive, pest drobno narezanih korenin robide in pest drobno narezanih korenin konjske grive.

To kuhamo na rahlem ognju, vendar ne sme vreti, tako dolgo, da dobimo 1,5 l sirupa. Tega uživamo trikrat dnevno po eno jedilno žlico, redno 15 do 20 dni.

Sirup namreč topi maščobo na notranji strani ožilja in nam pospeši prekrvavitev in odpravi bolečino.

Po 12 oziroma 15 dneh bomo občutili, da so noge zelo vroče in to je zelo dober znak. Vene nas začnejo srbeti in občutek dobimo kot bi imeli v njih žarečo žico. In ta občutek, da se nam bodo žile vžgale, je potrebno vzdržati. To je prvi znak, da sirup topi naloženo maščobo in kalcij na notranji strani žile.

Sicer pa žile širi tudi prevretek iz listov ginka, prav tako pa tudi tinktura oziroma kapljice, ki so za to še boljše,« pravi Stanko Zemljak.