Surova šipkova marmelada
Surova šipkova marmelada nam bo pomagala k dvigu odpornosti in odpravi utrujenosti. Za tak pripravek potrebujemo kilogram svežih šipkovih plodov, pol kilograma medu, ščepec mletega cimeta, sok limone in steklen kozarec s pokrovom.
Šipku odstranimo muhe, peclje in plodiče (semena). Dobro ga operemo, da odstranimo vse dlačice s šipka in zmeljemo. Zmleti šipek zmešamo z medom, dodamo sok limone in cimet. Vse skupaj damo v steklen kozarec, ki ga shranimo na suhem, temnem in hladnem mestu. Tako pripravljena marmelada je obstojna tri mesece. Trikrat na dan zaužijemo žličko te marmelade.
Tudi šipkovih plodičev ne zavržemo. Posušimo jih in uporabimo za pripravo čaja proti ledvičnim kamnom. Posušene plodiče moramo hraniti v temnem kozarcu.
Recept nam je zaupala Anita di Grazia. Več njenih receptov za pomoč pri pomladanski utrujenosti, si lahko preberete tudi v rubriki Zeliščarska malha, v 44. številki revije Narava zdravi.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!