Tako so težave z odvajanjem vode reševali včasih

Naš zeliščar Stanko Zemljak je prava enciklopedija zanimivih informacij. V februarski številki revije Narava zdravi, v kateri pišemo o ledvičnih kamnih, nam je zaupal, kako so težave z odvajanjem vode reševali včasih, ob pomoči pastirske medicine.

Če so v preteklosti imeli težave z odvajanjem vode, so na vinu skuhali metliko. Tak pripravek so pili čim bolj topel oziroma vroč. Takšno vino namreč odpre zadelana ledvica. Vem, da se zdaj sprašujete, kakšna zel je metlika. Po starih bukvah je to divji pelin (Artemisia vulgaris), recepture pa segajo v leto 1800, ko so imele zeli še domača imena, ki so nam danes po večini, tudi marsikateremu zeliščarju, nepoznana. Danes je metlika Chenopodium, že po latinskem izrazju vidimo, da gre za dve popolnoma različni rastlini. Tudi v belem vinu kuhane korenine potonike (Paeonia radix) so bile enako dobra pomoč, če nas je popadla mrzlica in je bila voda zelena –  to je pomenilo tudi smrt.

Rdeči pesek v urinu je vedno pomenil ledvične kamne, bel, trd pesek pa kamne v mehurju. Rdeči pesek v kombinaciji z mrzlico je kazal na to, da je posameznik zbolel na jetrih. Čeprav gre za zares stare resnice ali legende o ledvičnih kamnih, pa se mi zdi prav, da jih delim z vami, saj se v njih skriva tudi veliko resnice. Možu je umrla žena zaradi, kot so nekoč dejali, vodnega kamna oz. zaradi ledvičnega kamna. Peljal jo je k zdravniku, ki je kamen sicer odstranil, a bilo je zaman, žena je kljub vsemu umrla. Za spomin si je mož od zdravnika izprosil kamen, ki je bil valjaste oblike. Uporabil ga je za krožnik, v katerega mu je nova gospodinja stregla juho. Sčasoma pa je možakar opazil, da se kamen vse bolj tanjša, zaradi česar je vprašal novo gospodinjo, kaj mu daje v juho. Ta mu je odgovorila, da nič drugega kot povojček. Možu so pritekle solze, saj si je očital, da če bi to skrivnost poznal že prej, bi žena še živela.

Kaj je povojček? To je v resnici bršljanasta grenkuljica (Glechoma hederacea). Kamen in pesek iz ledvic in mehurja kot vnetje odpravimo, če pijemo vino, v katerem smo prekuhali omenjeno zelišče. Pastirska lekarna skriva v sebi neverjetne zdravilne učinke.

Več o prvi pomoči pri ledvičnih kamnih si preberite v februarski izdaji revije Narava zdravi.