To morate postoriti pred prvim snegom

Pred zimo se na vrtu najde veliko dela. Po spravilu pridelka bo na zemlji ostalo manj ali več rastlinskih ostankov. Če jih ne boste odstranili, niste naredili nobene napake. Pozorni morate biti le na to, da odstranite vse obolele dele rastlin. Tako boste preprečili nadaljnje gojenje bolezni na vrtu, medtem ko bodo zdravi ostanki rastlin tudi čez zimo lahko bivališče živalic, kot so npr. koristne žuželke.

Če so rastline popolnoma uničene, jih je potrebno odstraniti, saj lahko insekti na njih ležejo jajčeca, ki preživijo tudi dolgo zimo. Prav tako to velja za rastline, ki jih je napadla gniloba, plesen, glivice ali nalezljive bolezni. Če boste takšne ostanke rastlin dali na kompost, se bo bolezen razširila naprej, prav tako te nevšečnosti preživijo zimo in spomladi spet pokažejo svoje zobe.

Več o kompostiranju, zaščiti občutljivih rastlin pred mrazom in konkreten načrt kolobarjenja pa najdete v novi številki revije Narava zdravi.

Več o kompostiranju, zaščiti na mraz občutljivih rastlin in konkreten načrt za kolobarjenje najdete v novi številki revije Narava zdravi.