Domači balzam za ustnice z zelišči

V junijski številki revije Narava zdravi vam ponujamo kar nekaj receptov, kako si pripraviti svoj, domači balzam za ustnice. Preden se lotite dela, vedite, da jih ne delajte preveč naenkrat, kajti tako doma narejen balzam je uporaben le 6 mesecev. Hraniti ga je potrebno v temnem in hladnem prostoru. Od eteričnih olj, ki jih boste dodajali, je odvisno tudi, za katero težavo jih boste izdelovali.

Osnovni recept za izdelavo balzama je povsem preprost. Potrebujemo 1 žlico masla (kokosovo, karitejevo…), 2 žlici olja (mandljevo, olivno, jojoba…) in pol žlice čebeljega voska. Dodatke in eterična olja dodamo po nekaj kapljic, odvisno od intenzitete posameznih olj ali zelišč.

Balzam z vonjem sladke pomaranče: 28 g čebeljega voska, 20 g kakavovega masla, 52 g kokosovega olja in 10 kapljic eteričnega olja sladke pomaranče in ilang ilanga (vsakega po 5 kapljic). V vodni kopeli raztopimo čebelji vosek, kakavovo maslo in kokosovo olje. Ko se sestavine raztopijo, jih odstavimo in primešamo še eterični olji. Mešanico prelijemo v posodice in jih pustimo, da se ohladijo na sobni temperaturi.

Poletni hladilni balzam za ustnice: 10 g kokosovega olja, 6 g kakavovega masla, 16 g mandljevega olja, 8 g čebeljega voska in 10 kapljic eteričnega olja, od tega 3 kapljice mentola za hladilni učinek. Lahko dodamo kapljico vitamina E, ki še dodatno varuje naše ustnice pred sončnimi žarki. Naredimo po znanem postopku, najprej raztopimo olja in maslo ter vosek in na koncu dodamo eterična olja.

Čokoladno vanilijev balzam: 1 žlica kakavovega masla, 1 žlica čebeljega voska, 1 žlica karitejevega masla, 1 žlička mandljevega olja in nekaj kapljic vanilijeve arome. V vodni kopeli razpustite vosek in maslo, primešajte olje in na koncu še vanilijevo aromo. V tekočem stanju in rahlo ohlajeno maso vlijete v modelčke ali tubice in pustite, da se ohladi.

Sivkin balzam: 1 žlica čebeljega voska, 2 žlici karitejevega masla, 1 žlica kokosovega olja, 6 kapljic eteričnega olja sivke in nekaj kapljic eteričnega olja poprove mete. Vse sestavine, razen eteričnih olj, stopimo nad soparo in, ko so med sabo povezane, dodamo olje sivke in poprove mete. Nalijemo v posodice in pustimo, da se strdi in ohladi.

Pri izdelavi domačega balzama lahko uporabimo več različnih zelišč