Vaja za preprečevanje demence

V bistvu gre za povsem preprosto, a zelo učinkovito vajo, ki vam bo pomagala pri reševanju že obstoječih bolezenskih težav kot tudi pri preprečevanju le teh. Vaja prihaja s Kitajske, kjer imajo že večtisočletne izkušnje s proučevanjem delovanja človeškega telesa in kako kaj v njem deluje in nam pomaga do zdravja. Vaja se imenuje jin ji du li in v bistvu ne traja več kot minuto do dve na dan, rezultati pa so več kot dobri. Pomembno pa je tudi, da vajo naredimo z zaprtimi očmi.

Torej, stojte na eni nogi, vseeno kateri in imejte pri tem zaprte oči. In to je vse. Če ostanete na eni nogi manj kot 10 sekund pomeni, da je vaše telo starejše od vaših dejanskih let. Recimo, če ste v resnici stari 40 let in zdržite na eni nogi z zaprtimi očmi manj kot 10 sekund, je vaše telo staro med 60 in 70 let. In čeprav se sliši zelo enostavno, sploh ni. Stati na eni nogi z odprtimi očmi je povsem nekaj drugega, kot to narediti z zaprtimi očmi. Poskusite in se sami prepričajte v to. Noge pri tem ni treba prav visoko dvigniti, dovolj je, da je v zraku in da vi stojite na eni nogi.

Vajo lahko delate večkrat dnevno, saj si boste z njo povrnili tudi občutek za ravnotežje, poleg tega pa je ta vaja zelo dobra tudi za preprečevanje oziroma zdravljenje demence.

Če vam vaja ne gre dobro, lahko začnete z izvajanjem vaje z na pol priprtimi očmi. Če hočete doseči pozitivne učinke, pa mora vaja trajati vsaj eno minuto. In to vsak dan.

Vsakodnevno izvajanje te vaje je v pomoč pri zdravljenju bolezni kot so: povišan krvni pritisk, previsok sladkor v krvi ali diabetes, bolezni hrbtenice in seveda pri preprečevanju demence.

Če vajo izvajamo v daljšem časovnem obdobju pa lahko z zaprtimi očmi na eni nogi stojimo do 2 minuti. Sicer pa ta vaja pomaga tudi pri izboljšanju spanja, pri jasnejšem razmišljanju, izboljšanju spomina, pri preprečevanju protina (putike), hitrejšemu izboljšanju imunskega sistema pa tudi pri težavah s hladnimi nogami.  Strokovnjaki to pojasnjujejo z dejstvom, da skozi naše noge teče 6 pomembnih meridianov in ko stojimo na eni nogi, se izboljša njihova funkcija, pa tudi funkcije vseh njim pripadajočih organov.

Vaja je priporočljiva tudi za zdrave ljudi in predvsem za mlade, ki z vsakodnevnimi vajami vzdržujejo zdravje oziroma zmanjšujejo možnost, da bi zboleli.

Možnost, da se s to vajo izboljša zdravstveno stanje je manjše pri ljudeh starejših od 70 let oziroma pri starejših ljudeh, ki niso dovolj močni za stabilno stanje na eni nogi.

Vir: 43. številka revije Narava zdravi