Preveč ali premalo svetlobe?

Ko je govora o očesnih boleznih, se moramo zavedati, da vzrok težav ni samo eden, ampak več različnih, kot so akutna vnetja, degenerativne spremembe in prirojene očesne bolezni. Kratkovidnost, daljnovidnost ter težave z očmi pripomorejo k staranju človeka.

Oči so v telesu najvišje razvito čutilo, kar se odraža v naših možganih. Vid je namenjen neprimerno večjemu delu možganov kot na primer vonj, sluh, okus in dotik. Za človeka nič ne prizadene bolj kot njegov vid. Najpogostejše težave oziroma motnje pri sprejemanju svetlobe, ki prehaja v oko in omogoča nastanek slik, ki jih možgani sprejemajo, so kratkovidnost, daljnovidnost, škiljenje, kar lahko privede do težav pri lomu svetlobe.

Oči lahko izpiramo v čaju iz smetlike, srčne moči, aloje, pelina in koprca.

Če bi živeli po zakonih narave, kot je to bilo nekoč, še ne tako daleč nazaj, bi še toliko bolj pomagali svojim očem.
Če bi si človek v zimskem obdobju vzel čas ter živel vsaj mesec in pol brez umetne svetlobe, tako kot so to počeli naši predniki, ter sledil navadi »s kurami spat« – torej zgodnjemu spanju – ter se izogibal predolgemu gledanju televizije ter pretiranemu uporabljanju računalnika, bi bil presenečen nad tem, kako se oči same po sebi okrepijo.
Danes ne pomislimo več na naravno svetlobo. Živimo v hitrem tempu, kjer nam zmanjkuje časa za vse.
Od te raznorazne tehnike računalnikov, mobilnih telefonov do soseda in bližnjih ne poznamo več. Če malo opazuješ mlade, ki so pogosto zatopljeni v slušalke in ujeti v svoje mobilne telefone, skoraj ne vidijo več svoje okolice ali kako priti domov. Ne vedo več, kaj pomeni beseda “dober dan”. Niti ne omenjam, kako nevede, dan za dnem, klavrno propadajo. Sploh se ne zavedajo, kakšno škodo povzročajo sami sebi. Kako bi se zgodilo z rastlino, če bi bila nenehno izpostavljena umetni svetlobi?

Kako si lahko še pomagamo na domač, naraven način?

Oči lahko izpiramo v čaju iz smetlike, srčne moči, aloje, pelina in koprca (Anethum graveolens). Ko je čaj enkrat precejen, lahko dodamo na primer 1 dcl čaja (kavno žličko) medu. To naredimo 4-krat na dan, tako da vsakič v vsako oko kapnemo 4 kapljice in nekaj časa pustimo oči zaprte. Preostanek čaja lahko uporabimo kot obkladek, ki ga imamo na očeh vsaj eno uro pred spanjem.