Kako zavarovati rastline v poletnem času pred točo, neurji in nevihtami?

Poletje je čas, ko se vrtnarji, sadjarji, vinogradniki in ljubitelji zdravilnih rastlin soočajo s tveganji, ki jih prinašajo močne nevihte, toča in neurja. Ohranjanje rastlin pred takšnimi vremenskimi vplivi je ključnega pomena za ohranjanje pridelkov, kakovosti rastlin in ohranjanje prizadevanj vrtnarske skupnosti. Predstavljamo vam nekaj učinkovitih načinov, kako pravilno zavarovati rastline pred nevarnostmi, ki jih prinašajo poletne nevihte.

Namestitev točkovnih strešic

Toča je eden največjih sovražnikov vrtnih pridelkov. Zaščitite svoj vrt s namestitvijo točkovnih strešic nad občutljive pridelke, kot so jagode, zelišča, cvetje ali zelenjava. Točkovne strešice so lahko izdelane iz lahkih materialov, kot so mreža iz polietilena ali posebne točkovno odporne tkanine. Pomembno je, da strešice namestite pravilno in jih pritrdite na trdne strukture, da preprečite poškodbe zaradi močnega vetra.

Uporaba protitočnih mrež

Protitočne mreže so odlična izbira za zavarovanje sadovnjakov in vinogradov. Te mreže so izdelane iz trpežnih materialov, ki preprečujejo, da bi toča poškodovala pridelke. Mreže je treba pravilno napeti nad sadnim drevjem ali trtami, tako da so plodovi in ​​grozdi popolnoma zaščiteni. Protitočne mreže omogočajo tudi pretok zraka in svetlobe, kar je pomembno za rast rastlin.

Postavitev protitočnih ograj

Če imate večji vrt ali sadovnjak, je postavitev protitočnih ograj učinkovita metoda za zaščito pred točo. Te ograje so običajno visoke in izdelane iz trpežnih materialov, kot so kovina ali les. Pravilno nameščene protitočne ograje lahko preprečijo, da bi toča dosegla vaše rastline, vendar ne pozabite, da tudi veter igra pomembno vlogo pri razširjanju neviht, zato morate upoštevati tudi druge ukrepe za zaščito pred vetrom.

Pravočasno obiranje pridelkov

Če se bliža nevihta, je pomembno, da pridelke, ki so že zreli, pravočasno obirate. Zreli plodovi so bolj občutljivi na točo in lahko utrpijo večje poškodbe. Z rednim spremljanjem vremenskih napovedi lahko napoveste nevihte in ustrezno ukrepate. Če obirajoče pridelke ni mogoče izvesti pravočasno, jih začasno zaščitite z uporabo prekrivalnih materialov, kot so tkanine ali folije.

Krepitev dreves in rastlin

Močne nevihte in močan veter lahko povzročijo škodo na drevesih in rastlinah. Za krepitev dreves lahko uporabite metode, kot so obrezovanje vej, krepitev koreninskega sistema z dodajanjem organske snovi ali uporaba posebnih opornikov, ki bodo drevo ohranjali stabilno. Prav tako je pomembno, da rastline pravilno privežete na opore, da preprečite njihovo šibkost in prevračanje v močnem vetru.

Sistem za namakanje

Poletne nevihte pogosto spremlja obilno deževje, vendar je pomembno, da imate vzpostavljen učinkovit sistem za odvodnjavanje, da preprečite zastajanje vode in morebitne poplave. Oblikujte sistema za odvodnjavanje, ki bosta preprečevala stoječo vodo v vrtnih gredicah, terasi ali v bližini korenin dreves. Prav tako bodite pozorni na preveliko zalivanje, saj prekomerna vlažnost lahko povzroči gnilobo korenin in druge težave rastlin.

Obstaja več metod.